POV over Stikstofbrief: ‘Totale verbijstering en de maat is vol’
De POV benadrukt dat er in het geheel geen kosten-batenanalyse voor zowel de natuur als de landbouw is gemaakt. De plannen liggen aan alle kanten onder vuur. „Terecht! Het mag niet zo zijn dat deze Kabinetsplannen koste wat kost worden doorgedrukt.”
De producentenorganisatie zet een aantal varkenshouderij-feiten op een rij waarom ze het gepresenteerde stikstofbeleid resoluut van tafel veegt. De sector heeft alle vergunningen op orde. De aantallen dieren en ammoniakemissies zijn geregistreerd en in beeld. Varkenshouder hebben al 80 procent ammoniak gereduceerd en in de afgelopen jaren ging de sector van 14 miljoen naar 10 miljoen varkens op het niveau van rond de jaren ’80. Bovendien innoveert en investeert de sector door op basis van het eigen sectorplan Vitalisering Varkenshouderij, dat invulling geeft aan alle maatschappelijke wensen en is goedgekeurd door de overheid en veel andere partijen.
Mank beleid
Volgens de POV gaat het beleid mank op diverse punten. „Alle pijlen zijn gericht op boerengezinnen. Dit is onrechtvaardig. Vergunningen van boerenbedrijven zijn onzeker geworden. Dit is niet eerlijk. Doelen (kritische depositiewaarden) zijn in een derde van de natuurgebieden onhaalbaar. Een overheid mag geen onhaalbare doelen stellen. De consequenties voor economische sectoren zijn niet in beeld gebracht, terwijl Europa een kosten-baten-analyse voorschrijft. Dit moet in beeld brengen wat de economische schade is aan de gehele Agro-keten. Een kosten-batenanalyse voor de natuur is niet gemaakt. Het kabinet heeft geen idee hoe groot de te verwachten vooruitgang in natuurkwaliteit gaat worden. Met veel minder dan 25 miljard euro kan veel effectiever beleid worden gemaakt. Dit is veel geld over de balk smijten.”
Veel gepraat, niet geluisterd
POV zegt dat ze zich altijd constructief opgesteld richting het Ministerie. „We hebben veel tijd en energie gestoken in gesprekken, leveren van input, over en weer informatie delen, waarschuwen en loslaten, maar het lijkt allemaal voor niets. Er wordt gesproken met ons, maar niet geluisterd. Er lijkt maar één doel: de veehouderij in Nederland moet koste wat kost krimpen” Dit doet volgens de POV geen recht aan alle inspanningen en investeringen die afgelopen jaren gedaan zijn door onze boerenfamilies. Juist de varkenshouderij kan mee invulling geven aan behalen van doelen op gebied van Klimaat en Circulariteit. „We krijgen de kans niet”.
Maat meer dan vol
Voor POV is de maat meer dan vol. „Wij gaan onze tijd en energie steken in verdere verduurzaming van de sector en uitvoering van het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij. Onze varkenshouders ondersteunen bij het doorontwikkelen van sterke, duurzame bedrijven en een goed verdienmodel. Wij staken alle gesprekken over stikstofreductie met het Ministerie en gaan onze juridische basis rond onze rechten versterken. Wat inhoudt dat we juridisch advies zullen gaan intensiveren en niet schromen om rechtszaken te zullen gaan voeren waar nodig. Jammer dat dit nodig is.”
Wanbestuur
De belangenbehartiger voor de varkenshouders spreekt van wanbestuur. Het wordt tijd dat het Nederlandse volk en politieke partijen opstaan en een einde maken aan deze manier van besturen van ons land. Ons eigen Habitat- en stikstofbeleid, onszelf opgelegde onhaalbare doelen in de vorm van Kritische Depositie Waardes (KDW) berekend met het onnauwkeurige model Aerius, draaien ons land de nek om. Er hoeft maar één ding te gebeuren: wetgeving aanpassen op basis van feiten, cijfers en haalbare doelen”, aldus de POV.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: POV