Betere wateropname bij de zeug zorgt voor betere start voor de big
Wat is het belang van een goede wateropname bij zeugen?
Lichaamsvocht speelt een grote rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het stimuleren van de vertering. Voldoende aandacht voor de waterkwaliteit vermindert het risico op ziektes, infecties en andere problemen. Wist je dat een drachtige zeug gemiddeld 10,5 tot 12 liter water per dag moet opnemen? En dat dit voor een lacterende zeug gemiddeld zelfs meer dan 25 liter per dag is? Het is belangrijk om de zeug in deze behoefte te voorzien, de zeug heeft onbeperkt toegang nodig tot vers drinkwater. Voor de productie van 1 liter melk is bijna 4 liter water nodig.
De wateropname van de zeug heeft effect op:
- Het geboorteproces
- Het geboortegewicht
- De biestproductie
- De gezondheid
3 meest voorkomende oorzaken van verminderde waterkwaliteit
Varkenshouders zijn zich niet altijd bewust van het belang van schoon drinkwater. Zeker zolang er geen acute problemen zijn. Echter, ook al is de bron goed, de waterkwaliteit blijft niet vanzelf op orde.
Hieronder zetten wij de 3 meest voorkomende oorzaken van verminderde waterkwaliteit op een rij:
- Biofilm in de drinkwaterleiding
- Te lage wateropbrengst bij de nippels
- Verzakkingen in de waterleiding
Hoe zorgt een betere wateropname bij de zeug voor een betere start voor de big?
Een betere wateropname bij de zeug zorgt voor een betere start voor de big. Dit wordt al snel duidelijk als je weet dat zeugen met een hogere wateropname tot wel 10% meer biest produceren dan zeugen met een lagere wateropname. Water heeft dus duidelijk effect op de biestproductie. Niet vreemd als je weet dat water dé grondstof is voor melk. Wist je dat biggen 250 gram biest nodig hebben om een goede groei door te kunnen maken? Lees hier meer over biestmanagement.
Naast de directe invloed op de biestproductie is bovenaan dit artikel te lezen dat wateropname ook effect heeft op het geboorteproces en het geboortegewicht. Een vlot geboorteproces resulteert in vitalere biggen, meer en betere kwaliteit biest, een soepele overgang naar lactatie en onder aan de streep minder werk per gespeende big.
Bekijk hier de video van biggenspecialist Piet Lamers over watermanagement
Meten is weten: vraag de gratis watercheck aan
Meten is weten, luidt het gezegde. Belangrijk, want we weten vaak heel veel nog niet als het over water gaat. In samenwerking met Trouw Nutrition biedt ForFarmers in juni een gratis wateronderzoek aan t.w.v. € 500,-.
Tijdens de watercheck zoomen we in op het complete watermanagement op het varkensbedrijf. We kijken naar het watersysteem, meten de wateropname bij de zeugen en analyseren watermonsters.
Ben je benieuwd of jouw zeugen voldoende water opnemen? Klik op de button hieronder en vul je gegevens in.