Stalklimaat groot effect op potentiële groei per dag
Ook andere dierprestaties zijn geanalyseerd op basis van de fokwaarde en de daadwerkelijke prestatie. De conclusie is dat er duidelijke indicaties zijn dat het stalklimaat een van de factoren is die bepaalt of het dier de prestaties die op basis van de fokwaarde verwacht worden, zal waarmaken. Variatie in NH3 leverde een verminder groei op van 19 procent. Voor temperatuur gold 20 procent minder, luchtvochtigheid min 18 en variatie in CO2-gehalte zorgde voor 11 procent minder groei per dag.
Genetische potentie
Voor het onderzoek is op zes varkensbedrijven gedurende 1,5 jaar het stalklimaat gemeten. Hierbij werd iedere 10 minuten de relatieve luchtvochtigheid, de staltemperatuur en de concentratie ammoniak en CO2 gemeten. Daarnaast zijn de fokwaarden van verschillende kenmerken en de uiteindelijke resultaten van de dieren met elkaar vergeleken. Hierbij is onderzocht of het klimaat van invloed was op het uiteindelijke tot expressie komen van de genetische potentie.
Frequent monitoren
Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat het belangrijk is dat het klimaat gedurende de dag frequent wordt gemonitord. Bij alleen gemiddelden over de gehele dag verlies de varkenshouder het inzicht in de uitschieters van bijvoorbeeld ammoniak. Uit het onderzoek bleek verder dat juist die schommelingen in de waarden gedurende de dag van invloed kunnen zijn op de resultaten van de dieren. Hoewel er in het onderzoek is gewerkt met praktijkbedrijven waar verschillende foklijnen lagen, bleek zowel dat er binnen lijnen als over alle lijnen heen een significante relatie was tussen stalklimaat en de groei per dag. Het bleek dat
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Topigs Norsvin, Connecting Agri &Food