Column: Voorspelling, plus 25 centen voor de komende vier tot zes weken
Afgelopen maandag gebeurde bijna het onmogelijke. Vion kwam met een prijsverhoging van 3 centen. Weliswaar inclusief btw maar toch: de stijging was begonnen. Andere slachterijen deden het in sommige gevallen nog iets beter en kwamen met plus 4 centen exclusief btw. We hebben er lang op gewacht, maar mooi dat het weer kan. Natuurlijk werd het aanbod steeds krapper met steeds maar dalende slachtgewichten.
De vooruitzichten zijn een stuk beter dan een aantal weken terug
Afgelopen week werden er met één dag minder 247.000 varkens geslacht met een gewicht dat 0,2 kilogram hoger was dan een week eerder. Dus er is een aantal varkens blijven liggen, maar de vraag is goed. Slachterijen willen de varkens graag en ook de export loopt een stuk beter. In cijfers, dit voorjaar waren er regelmatig weken dat er slechts 8.000 varkens naar Duitsland gingen, nu is dat met 16.000 in sommige weken toch het dubbele. Maar ook Polen vraagt varkens en tevens Roemenië waar wekelijks nu toch 3.000 tot 6.000 varkens heen gaan. Daar brengen de varkens zeker meer op dan hier, want de transportkosten zijn hoog. Al met al: de vooruitzichten zijn een stuk beter dan een aantal weken terug. De Boerenvarkensprijs stijgt met plus 6 centen naar 1,91 euro.
In Duitsland bleef het nog even rustig, ISN en slachterijen hielden het afgelopen woensdag nog bij een onveranderd. We zien ook hier verbeteringen. Wat vorige week bij de VEZG de mutatie 1,80 euro tot 1,80 euro was, is het deze week 1,80 euro tot 1,85 euro. De Teleporc is ook weer tot leven gekomen. Na negen weken geen notering werden er afgelopen dinsdag drie partijen verkocht voor 1,86 euro en vrijdag twee partijen voor 1,88 euro. Het mooiste komt nog, gisteravond is er op de schaduw notering 1 partij verkocht voor volgende week leveren voor 1,95 euro. Dus dit betekent dat woensdag de ISN zijn notering wel eens met 10 centen zou kunnen verhogen naar 1,90 euro.
Voorraden varkensvlees zijn in toegenomen
Het aantal geslachte varkens in de EU is in het eerst kwartaal met 3,5 procent gedaald, maar de voorraden vlees zijn in de maand april met 20 procent gestegen. Nu moet dit vlees nog worden verkocht en dat doe je niet met verlies, dus moet de prijs naar boven en wie heeft daar nu het meeste belang bij: De slachterijen zelf.
Rondje Europa. Hier blijft het beeld nog even hetzelfde. Denemarken durft een stijging nog niet aan, België doet plus 1 cent en Frankrijk heeft alle moed verzameld en komt na vijf weken onveranderd met een stijging van plus 0,1 cent. Spanje stijgt bijna 2 centen en Italië verhoogt met 4,5 centen. Daar heeft de vondst van AVP geen invloed op de varkensprijs. Wat gaan de komende weken doen? Dat is natuurlijk de grote vraag en die vraag heb ik afgelopen week een aantal keren gesteld. Het antwoord zoals ik het zie: Plus 25 centen voor de komende vier tot zes weken.
Biggenmarkt stijgt langzaam en mondjesmaat
De biggenmarkt gaat naar boven, maar nog niet vanzelf. Vraag en aanbod zijn wel in evenwicht. De prijs wil echter nog niet vlot stijgen. De export naar Duitsland blijft rond de 50.000 biggen hangen en daar is de biggenprijs onveranderd gebleven. Spanje neemt ook minder biggen af dan eerder en daar steeg de biggenprijs met slechts 50 centen. Deze twee landen bepalen in grote mate onze biggenprijs. De verwachting is dat we wel wat meer gaan stijgen, vooral als de komende weken de varkensprijs grotere stappen voorwaarts gaat zetten, maar we zullen het nu moeten doen met de stijging van 1 euro wat de Boerenbiggenprijs brengt op 43 euro.