Ondanks AVP-vrije status Belgisch varkensvlees nog niet overal gewild
Een aantal belangrijke afzetlanden voor Vlaams varkensvlees houden hun grenzen nog steeds gesloten voor dit vlees. Concreet betreft het China, Taiwan, Australië en Wit-Rusland. Dit signaleert het lid van de Landbouwcommissie van het Vlaams Parlement Emmily Talpe. Dit slot op de deur vloeit voort uit de AVP waarmee België lange tijd kampte. In 2018 dook het AVP-virus op bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Op 20 november 2020 werd, na een iets meer dan 2 jaar durende strijd, de opheffing van de beperkingsgebieden goedgekeurd door de Europese Commissie. Op 21 december 2020 herkreeg België haar ziektevrije AVP-status.
Weigeren
Vlaanderen heeft weliswaar al 1,5 jaar de AVP-vrije status, echter de vier aangehaalde belangrijke exportlanden en afzetmarkten blijven de Belgische varkens weigeren. Tot nu importeren 21 van de 29 eerdere exportlanden Vlaams varkensvlees. In 2021 wisten de Belgen circa de helft van het geleden marktverlies terug te winnen. Tegenover het niet mogen exporteren naar China, Taiwan, Australië en Wit-Rusland staat wel een forse toename van de uitvoer naar de Filipijnen en Zuid-Korea. Met name met de vleesexport naar de Filipijnen worden records verbroken.
Toekomst
De lange afwezigheid op bepaalde markten en het gebrek aan reismogelijkheden door de corona bemoeilijken om bepaalde markten voor het Vlaamse varkensvlees te interesseren. Voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) reden om zich in eerste instantie focussen op het terugwinnen van bekende markten.