Column: Varkensprijs blijft stijgen
Deze week zien we bijna overal de varkensprijs stijgen en de vraag naar varkens blijft toenemen. Dit zijn gunstige ontwikkelingen voor de varkensprijs. Alleen voor de slachterijen gaat het al snel weer te hard naar boven.
Alleen voor de slachterijen gaat het al snel weer te hard naar boven
De afgelopen week werden er ruim 309.000 varkens geslacht, maar ze waren wel bijna 1 kilogram zwaarder dan de week daarvoor. De 309.000 is een fors aantal, maar als we het gemiddelde nemen van de laatste weken komen we op 275.000 uit en dat is dan weer 25.000 per week minder dan dit voorjaar. Dit zorgt ervoor dat de vraag toeneemt. De prijs van de onderdelen gaat ook mee naar boven zodat de slachterijen de hogere varkensprijs ook weer door kunnen berekenen.
De Boerenvarkensprijs ziet mogelijkheden voor een snellere stijging van de varkensprijs en daarom willen we met +7 cent naar boven om uit te komen op 1,98 euro. De reden: we zien dat de aantallen overal minder worden en de stijgende onderdelenprijzen mogen toch een reden zijn om vlotter naar boven te gaan. De slachterijen waren het afgelopen weken weer eens met elkaar en verhoogden allen met + 5 cent. De Vion-prijs is dan inclusief btw en komt daarom uit op + 4.5 cent.
De stijgende onderdelenprijzen mogen toch een reden zijn om vlotter naar boven te gaan
In Duitsland waren ze ook aan verhogen toe. In de eerste volle slachtweek voor hun was een stijging van de prijs mogelijk. De Duitse teleporc noteerde dinsdag al 1,93 euro en dan weet je dat het minimaal +5 cent wordt, maar er was ook nog hoop op een hogere stijging. Dat bewaren ze nog even. Of dit volgende week al gaat gebeuren is nog even de vraag. Vrijdag bleef de notering van teleporc steken op onveranderd € 1.93 en dan is de verwachtingen weer iets getemperd.
De prijsstijging in België valt met +2 cent toch tegen. De prijzen van de onderdelen gaan daar harder omhoog, terwijl er hier meer mogelijk is. Frankrijk deed maandag +0.3 cent maar donderdag kwam daar nog +5 cent bij. Italië komt ook met een 5 cent en in Spanje bleef de stijging beperkt tot +3 cent . De conclusie mag zijn dat Europa-breed de prijzen stijgen doordat bijna overal de aantallen slachtrijpe varkens aan de krappe kant zijn en dat blijft voorlopig even zo. Een prijsstijging van 25 cent in een maand tijd blijft heel goed mogelijk.
De biggenmarkt komt steeds meer tot leven
De biggenmarkt komt steeds meer tot leven, maar daar blijft de rem opstaan. Dat betekent dat de prijzen wel stijgen maar zeker niet fors. We kunnen het even niet anders maken en daarom kan de Boerenbiggenprijs met + 1.50 euro stijgen naar 44,50 euro. De vraag en aanbod blijven goed in evenwicht maar doordat de varkensprijs stijgt, gaan de biggen mee naar boven.
In Duitsland ging de biggen prijs afgelopen vrijdag met + 2,50 euro naar boven. Dit was voor hun de eerste stijging in een lange tijd. De vraag naar biggen neemt in Duitsland wel iets toe maar ook weer niet dusdanig dat het weer zoeken wordt naar biggen. Vele Duitse varkenshouders verkopen hun granen vanaf het land onder het motto: de eerste winst kon wel eens de beste winst zijn.
De biggenprijs zal de komende weken blijven stijgen, al zal dit door de nog steeds hoge voerkosten met de rem erop zijn.
Als je de stikstof van de boeren naar de industrie en woningbouw doet dan schiet de natuur hier niks mee op
Als het de overheid nu nog niet duidelijk is geworden na de geweldige actie dag van woensdag waarbij vele burgers naast de boeren kwamen staan. Een actie die zo massaal was moet toch de ogen openen van onze landbestuurders. Maar als je donderdag het debat een beetje volgt dan zijn er partijen die maar een belang nastreven en dat is het vernietigen van de boerenstand. Het gaat allang niet meer om de natuur. Als je de stikstof van de boeren naar de industrie en woningbouw doet dan schiet de natuur hier dus niks mee op. Goed, dit weten we allemaal wel, en Den Haag weet dit ook.
De werkelijke reden is dat ze ons kwijt willen en dat ze de de grond willen hebben voor allerlei doeleinden om zo Nederland vol te kunnen bouwen;t een uitlaatgebied voor de inwoners.
Woensdag was een mooie dag, maar nog niet genoeg
Hoe kunnen we dit stoppen: woensdag was een mooie dag, maar nog niet genoeg. Doorgaan moet om aandacht te blijven houden en om te zorgen dat er een coalitiepartij is die zich niet meer prettig voelt in deze regering en wil gaan vertrekken. Dan zal regering gaan vallen en als het een beetje meezit dan komen er nieuwe verkiezingen.
Volgend jaar hebben we ook nog provinciale verkiezingen. Partijen kijken ook hoe ze ervoor staan in de peilingen en voor een aantal regeringspartijen is dit zeer beroerd. In ieder geval 1 partij moet de conclusie gaan trekken. Dit beleid kunnen en willen we niet meer steunen dus we vertrekken. Intern in deze partij is de nodig beroering al ontstaan. Afdelingen zijn kwaad en laten dit niet allemaal meer gebeuren.
We zullen zien, het wordt een hete zomer. Den Haag heeft hier zelf om gevraagd.