Bevestigd: Afrikaanse varkenspest in Nedersaksen
Verriet geeft verder aan dat op dit moment nog niet veel meer bekend is dan in het persbericht van het Ministerie van Landbouw van Nedersaksen, maar dat het ministerie van LNV vandaag nog komt met een persbericht over de gevolgen voor Nederland en welke maatregelen Nederland gaat nemen. De uitbraak in Nedersaksen kan een potentiele ramp zijn voor de Nederlandse varkenshouderij en Verriet geeft aan dat zowel de POV als het ministerie van LNV er alles aan gaan doen om verspreiding naar Nederland te voorkomen. Nederlandse varkenshouders aan de grens doen er goed aan om hun biovieligheid van hun bedrijven te verscherpen. De Duitse varkenshouders in Nedersaksen krijgen van de Nedersaksische minister van Landbouw Barbara Otte-Kinast hetzelfde advies.
280 zeugen en 1.500 biggen
De uitbraak werd ontdekt op een varkensbedrijf in het zuidelijke district Emsland. Het bedrijf in de gemeente Emsbüren houdt 280 zeugen en ongeveer 1.500 biggen. De hele varkensstapel zal morgen op humane wijze worden gedood. De contactbedrijven worden momenteel onderzocht. Het Ministerie van Landbouw van Nedersaksen meldt dat de oorzaak of bron van de besmetting nog niet bekend is.
Rondom het bedrijf werd een verbodszone ingesteld met een totale straal van 10 kilometer. In dit gebied bevinden zich 296 varkensbedrijven, waar in totaal zo'n 195.000 varkens worden gehouden. De verbodszone strekt zich ook uit tot gebieden van de aangrenzende regio Grafschaft Bentheim. De maatregelen in de verbodszone omvatten onder meer steekproeven in alle bedrijven en het verbod op het verplaatsen van varkens (doorgaand verkeer toegestaan).
Harde emotionele klap
Minister van Landbouw Barbara Otte-Kinast: „Helaas was het slechts een kwestie van tijd voordat de varkenspest Nedersaksen bereikte. Dit is een harde emotionele klap voor de varkenshouders in ons land. De afgelopen jaren hebben we ons echter intensief voorbereid op een mogelijke uitbraak.”
De afgelopen jaren hebben volgens Otte-Kinast regelmatig federale en staatsoefeningen plaatsgevonden om de processen te controleren. Voor ongeveer 1,1 miljoen euro kocht de deelsstaat ook materialen om de ziekte in te dammen bij een uitbraak onder wilde zwijnen. AN Vorsorge GmbH is opgericht zodat de gemeentelijke veterinaire autoriteiten bij een uitbraak van AVP niet alleen hoeven te handelen, maar competente ondersteuning kunnen krijgen. Deze is verantwoordelijk voor de voorzorgsmaatregelen ter bestrijding van AVP. Minister Otte-Kinast: „Ons belangrijkste doel is nu om verdere verspreiding te voorkomen. Ik roep varkenshouders op om ervoor te zorgen dat de bioveiligheid op hun bedrijven te verscherpen.” ookNederlandse varkenshouders aan de grens.
Toerisme en jagers
De Nedersaksische minister deed ook een dringend beroep op de bevolking om zich te onthouden van ‘epidemisch toerisme’ in het Emsland in het belang van preventie. „Het virus is zeer stabiel en blijft lang besmettelijk in de omgeving. Het kan worden overgedragen via bepaalde vleesproducten, maar ook via besmet voer, voertuigen, kleding of gereedschap. Het is daarom essentieel om het risico op verspreiding van de ziekteverwekker te verkleinen. Varkenshouders die ook jagen, moeten bijzondere aandacht besteden aan de gevaren van de introductie van het AVP-virus via hun voertuigen, kleding, honden of door contact met hun dieren.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bron: Ministerie van Landbouw van Nedersaksen