Column: Varkensprijs wil even niet vlotten en zorgen om uitbraak AVP
Op het moment dat je denkt dat we volop vooruit kunnen, wordt er gelijk weer op de rem gestaan en het waarom blijft onduidelijk. Afgelopen week viel de verhogingen bij de slachterijen ook al tegen. Ze noteerden allen plus 3 centen, behalve Van Rooi. Deze vond plus 2 centen al voldoende. Maar voor volgende week is een onveranderd het maximaal haalbare. We staan weer stil en het waarom is onduidelijk.
Het aanbod blijft nog steeds ruim dus de prijzen gaan nu even niet meer naar boven
Vorige week werden er veel varkens geslacht; in Nederland 317.000 dieren met een 0,7 kilogram lager slachtgewicht. Waar komen deze aantallen vandaan, want we zeggen al langer dat de aantallen zullen gaan dalen. Kijkend naar de exportcijfers zien we dat dit nu op 10.000 varkens zit en een week eerder op 17.000 dieren. Dit verklaart tenminste iets. Maar het aanbod blijft nog steeds ruim dus de prijzen gaan nu even niet meer naar boven. We houden moed, maar het betekent wel dat de Boerenvarkensprijs die vorige week fors ingezet had op een verhoging van 7 centen nu terug moet met 4 centen naar 1,94 euro. Niet geschoten is altijd mis, maar wel bijzonder jammer.
In Duitsland is het niet veel anders; al lopen de aantallen daar wel terug. Begin van de week werden er vier partijen varkens op de marktplaats van Teleporc aangeboden en die waren bijna binnen het uur verkocht voor 1,95 euro. De dag daarna bleef Teleporc zelf staan op 1,93 euro; wat tegenvalt. Alle varkens werden echter verkocht, dus de vraag is er. Op woensdag bleef bij de VEZG de notering onveranderd op 1,85 euro en dat valt dan wel tegen. Het slachtgewicht, dat al weken daalt, ging met 0,4 kilogram wederom naar beneden.
Op vrijdag daalde Teleporc met 1 cent en lang niet alle varkens werden verkocht. De oorzaak was dat de aanbieders duidelijk rekenden op een hogere prijs. Met een slachtaantal van 772.000 varkens vorige week blijft dit de laatste weken evenwel 10 procent achter bij de aantallen van vorig jaar. Bijna wekelijks wordt dit verschil groter. Als we hier de gegevens van de meitelling er nog naast leggen dan komen we eind van de zomer uit op 700.000 varkens. Je zou dan toch zeggen dat er voldoende ruimte voor een prijsverhoging moet zijn.
Denemarken verhoogde voor het eerst in zes weken weer zijn varkensprijs met 2,7 centen. België volgt normaal Duitsland, dus bleef de prijs bij onze zuiderburen onveranderd. Frankrijk verhoogde deze week wel met 6 centen. Spanje wist haar prijs te verhogen met 2,5 centen en Italië gaf met plus 5 centen een positieve impuls aan de varkensprijs. Daarmee wordt dus duidelijk aangegeven dat er in Europa ruimte is voor een betere varkensprijs.
Als de varkensmarkt stil gaat staan, is het met het verhogen van de biggenprijs ook al snel gedaan
Als de varkensmarkt stil gaat staan, is het met het verhogen van de biggenprijs ook al snel gedaan. De vaart zat er al niet in en dus kunnen we als Boerenbiggenprijs niet veel anders dan een onveranderd noteren op 44,50 euro. Wel zien we dat Spanje zijn prijs nog verhoogd met 1 euro, maar Duitsland blijft onveranderd op 42,50 euro staan. De markt is op zich wel in evenwicht, maar op deze manier komen we niet verder.
Onzekerheid biggenexport door Afrikaanse Varkenspest nabij Nederlandse grens
Voor de komende weken wordt het met name op de biggenmarkt spannend. Wat er met de biggenprijs gaat gebeuren, nu er dicht bij de Nederlandse grens maar nog wel op 10 kilometer afstand in Duitsland bij een zeugenhouder Afrikaanse Varkenspest is gevonden, is onduidelijk. Verschillende varkenshouders zullen nu even nu geen biggen meer willen hebben en dat zal met name de export naar Duitsland geen goed doen. Laten we niet teveel vooruit lopen op de zaken, maar ons verstand gebruiken en eerst de maatregelen gaan afwachten in de hoop dat het bij één geval blijft en niet onder de wilde zwijnen voorkomt.