Univé gaat opruimkosten bij zonnepanelenbrand verzekeren
„Bij zo'n brand spatten zonnepanelen uit elkaar en verspreiden minuscule glas- en metaaldeeltjes zich in de omtrek. Het opruimen hiervan is complex, tijdrovend en kostbaar,’ zegt Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé in een persbericht. „En tot voor kort had de verzekeringsbranche nog geen antwoord op dit risico."
Risico
Wanneer glas- en metaaldeeltjes als gevolg van een brandend zonnedak soms kilometers verderop neerdalen in wateren, weilanden en woonwijken gevaarlijk voor kinderen, huisdieren, natuurwild en vee. „Zo’n gebied moet daarom grondig worden schoongemaakt. Omdat het vaak om vele hectares en soms bijna onzichtbare deeltjes gaat, is dat een tijdrovende operatie waarvan de kosten in de tonnen kunnen lopen", legt Dokter uit.
Univé komt als een van de eerste verzekeraars met de verzekeringsdekking om ondernemers voor dit scenario zekerheid te kunnen bieden. Leden van de coöperatie (met hoofdkantoor in Assen en Zwolle) met een opruimingskosten- en milieuschadeverzekering zijn hierdoor vanaf september automatisch verzekerd voor gevolgschade door brand aan hun zonnedak.
Verplicht vanaf 2025
„We zien een toenemende belangstelling onder ondernemers om door middel van zonnepanelen hun bedrijf te verduurzamen. Een zonnedak wordt vanaf 2025 bovendien verplicht voor alle nieuwe grote gebouwen en dus ook bedrijfspanden. Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een eventuele brand ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving. Nu staan ondernemers er zelf voor als hun bedrijf de gevolgschade van een brand in de buurt ondervindt. Dat risico is te groot om zelf te dragen en daar moeten we als verzekeringssector op anticiperen."
Door onder meer de hoge energieprijzen zijn steeds meer boeren geïnteresseerd in zonnepanelen, bleek eerder uit onderzoek. Dit jaar is het percentage investeringsplannen binnen de melkveehouderij voor zonnepanelen meer dan twee keer zo groot is als in 2021.