POV waarschuwt: ‘Zorg voor voldoende voer’
Op 2 juli werd bekend dat op een zeugenbedrijf in Duitsland, vlak bij de grens met Nederland, Afrikaanse Varkenspest is vastgesteld. Het bedrijf ligt ongeveer 15 kilometer vanaf Twente, ter hoogte van Denekamp. Inmiddels is het bedrijf geruimd en vindt er verder onderzoek plaats. Met deze uitbraak nadert het AVP virus de Nederlandse landsgrenzen, terwijl het al bijna twee jaar langs de Pools-Duitse grens actief is.
Wettelijke maatregelen
In het geval dat AVP bij wilde zwijnen wordt geconstateerd zullen dezelfde maatregelen gelden als eerder in België en momenteel in Duitsland. In dat geval is de overheid verantwoordelijk voor de uitvoering en de kosten van de bestrijding. De AVP en KVP aanpak is wettelijk vastgelegd in de beleids- en uitvoeringsdraaiboeken.
72 uur standstill
Mocht er een ernstige verdenking of erger, een uitbraak van AVP in Nederland zijn dan wordt voor geheel Nederland een algehele standstill (vervoersverbod) afgekondigd. Dit houdt in dat alle vervoer van en naar alle veehouderijen verboden is. Dit geldt ook voor houderijen waar niet-gevoelige dieren worden gehouden. Zo’n algehele standstill duurt in principe 72 uur (3 dagen).
Voldoende voer
Ondanks dat er nog geen concrete dreiging is, adviseert LTO Nederland alle veehouders dringend om steeds voorbereid te zijn op zo’n mogelijke standstill. Eerste prioriteit is te zorgen voor voldoende voer voor de dieren.
Alert blijven
De POV stelt dat voorop moet staan al het mogelijke te moeten doen om AVP buiten Nederland te houden. Daartoe roept ze de varkenshouders op om zeer alert te blijven. Verder benadrukt de POV dat de varkenshouder 100% bioveilig moeten werken en de preventieve maatregelen strikt na te leven. Deze zijn onder meer opgenomen in de IKB-eisen en protocollen. Ook adviseert de POV om de bedrijfsvoering en de ‘externe biosecurity’ nog eens goed na te lopen met behulp van de AVP-preventie scan om eventuele ‘lekken’ in beeld te krijgen en deze te dichten.
Kernpunten
Gericht op het voorkomen van een AVP-insluiping heeft de POV zeven basisregels opgesteld:
- Laat uitsluitend mensen op uw bedrijf toe die er noodzakelijk en beroepsmatig moeten zijn. Zorg ervoor dat alle erfbetreders de hygiënemaatregelen in acht nemen. Verleen toegang uitsluitend na douchen (als dat mogelijk is) en met bedrijfskleding.
- Controleer nauwkeurig of de veewagens die op uw bedrijf komen om te laden goed gereinigd en ontsmet zijn. Stuur de wagen weg wanneer u de indruk heeft dat dit niet op orde is. Vraag naar en controleer het R&O-boekje en check of na bezoek aan een risicoland of risicoregio er een extra R&O in Nederland heeft plaatsgevonden. Wees extra alert met buitenlandse wagens en chauffeurs.
- Zorg ervoor dat de R&O-voorzieningen en -middelen op uw bedrijf zodanig in orde zijn dat een veewagen na lossen van de dieren uw bedrijf goed gereinigd en ontsmet kan verlaten. Zie hiervoor de flyer op de website van Vee&Logistiek Nederland en POV.
- Let goed op met (seizoens-)medewerkers uit het buitenland. Voorkom dat buitenlandse werknemers etenswaren meenemen uit hun thuisgebieden en overhandig hen een flyer.
- Koop geen ruwvoer of fourageproducten (snijmais, stro, hooi, hokverrijkingsmateriaal) afkomstig uit risicolanden, risicogebieden of van onbekende herkomst.
- Neem nog eens goed de IKB-eisen en uw eigen bedrijfsprotocollen door. Vul de AVP-preventiescan in. Doe dit desgewenst samen met uw dierenarts of hygiënespecialist. Spoor de ‘lekken’ op en dicht ze!
- Zorg ervoor dat er minimaal voor 3 dagen voer op voorraad is en er een plan is voor minimaal zes weken noodhuisvesting.
Meer info:
https://www.pov.nl/actuele-themas/afrikaanse-varkenspest-voorkomen-en-bestrijden/16
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: POV, LTO