Column: Varkensprijsstijgingen kunnen we even vergeten
Een verdere stijging van de varkensprijzen kunnen we even vergeten. De uitbraak van AVP net over de grens steekt hier een stokje voor. Maar op de vraag is de Europese markt nu in één keer veel anders geworden, is het antwoord: Nee, zeker niet.
Het aanbod aan varkens is stabiel met een steeds dalend slachtgewicht
Laten we vandaag dan maar eens beginnen met Zuid-Europa. In Italië stijgt de prijs van de varkens voor de komende week met 5 centen; Spanje doet het wat minder maar toch nog met 2 centen en Frankrijk stijgt met ruim 4 centen. Met dit gegeven lijkt het me duidelijk wat de situatie op de Europese markt is. In Nederland blijft het aanbod voldoende en doordat Duitsland minder varkens wil hebben, zijn er even minder mogelijkheden om varkens te exporteren om op die manier in Nederland een krapte te creëren. Een verdere prijsstijging blijft hierdoor uit.
Sommigen beweren dat de vleesmarkt slechter zou zijn. Natuurlijk zal de vleeshandel graag een stapje terug willen doen, maar daar is weinig ruimte voor en ook niet nodig. Het aanbod aan varkens is stabiel met een steeds dalend slachtgewicht. Er komt dus toch minder vlees en de vleesmarkt zal uiteindelijk meer moeten gaan betalen. Echter, dat had afgelopen weken moeten gaan gebeuren. Helaas, het ging even anders en nu met de vakantie voor de deur zal het ook voorlopig weinig anders worden, is de verwachting. We zullen het met een stabiele Boerenvarkensprijs van 1,94 euro moeten doen voor de komende week maar misschien ook wel voor meerdere weken.
Natuurlijk, het aanbod steeg even iets na de vondst van AVP
Wat betreft Duitsland. We zijn ruim een week verder na de AVP-uitbraak dicht aan onze grens en alles lijkt het erop dat het onder controle is. Het bedrijf dat de laatste biggen had ontvangen van het besmette zeugenbedrijf was negatief en daarmee stijgt de hoop dat het hierbij blijft. De varkensmarkt in Duitsland is even wat moeilijker. Natuurlijk, het aanbod steeg even iets na de vondst van AVP, maar ook omdat er voorlopig geen stijging meer in lijkt te zitten. Na een week ebt dit AVP-effect ook al snel weer weg. Afgelopen dinsdag werden er geen varkens verhandeld op Teleporc en woensdag hield de ISN zijn notering onveranderd op 1,85 euro. Wel met dezelfde bandbreedte (1,85 tot 1,90 euro) en ook deze week zakte het gewicht van de varkens. Ditmaal met 0,2 kilogram. Afgelopen vrijdag moest Teleporc toch even 5 centen naar beneden naar 1,87 euro.
Maar ook in Duitsland keert de rust weer terug. Iedereen gaat gewoon zijn varkens weer leveren. Dus zal er volgende week ook wel een onveranderde notering komen. Ook hier zijn de vakanties begonnen en ook hier zal dat aanleiding zijn om zeker niet te verhogen. Helaas, het is niet anders.
De biggenmarkt is in balans. De enige onbalans die er is, is de kosten-opbrengst verhouding
Ook op de biggenmarkt is een onveranderd het hoogst haalbare. Duitsland neemt even wat minder biggen af en voor deze biggen moet even een andere oplossing voor worden gezocht. Op de markt komt één zo’n partij een aantal keren langs en dat wekt de indruk dat er veel biggen over zijn. Dat is niet het geval. De biggenmarkt is in balans. De enige onbalans die er is, is de kosten-opbrengst verhouding en dat speelt bij menig zeugenhouder op dit moment. Ook het gegeven dat de opbrengstprijs voorlopig nog niet echt naar boven gaat, zal menig zeugenhouder zorgen baren.
We zien ook een groot verschil van wat Den Haag wil en wat de provincie en gemeenten willen
Zonder strijd geen overwinning. Niks krijg je cadeau en ook nu niet. Wat we nu dagelijks zien. De boeren geven niet op, al zal dat volgend weekend als de Zwarte cross gaande is, wel even iets rustiger worden. We zien ook een groot verschil van wat Den Haag wil en wat de provincie en gemeenten willen. Deze staan ook lijnrecht tegen over elkaar en dat gaat betekenen dat Den Haag van binnenuit uitgehold gaat worden. Dus het dictaat werkt niet; alleen in een communistisch land. Al begint het er hier wel op te lijken. Een aantal partijen, waarvan de leden een zeer andere mening zijn toegedaan dan de top in Den Haag, worden uitgehold van binnenuit. Deze partijen moeten ze zich daar toch zorgen over gaan maken. Nu zullen deze uitgeholde partijen in de Tweede Kamer er nog wel doorkrijgen, maar straks in de Eerste Kamer en zeker na de provinciale verkiezingen volgend jaar wordt het klimaat in Den Haag echt anders. Met dit gegeven is het wachten op een partij die nu al zegt: ‘We stappen uit de regering. We kunnen ons geen links beleid meer veroorloven, terwijl Nederland rechts heeft gestemd.’