Uitbreiding varkensbedrijf met rechten van andere locatie nog onzeker
B&W van Reusel-De Mierden wil de maatschap Huijbregts-Stappaerts de kans bieden om hun varkensbedrijf aan de Schepersweijer 4a in Reusel, pal aan de Nederlands-Belgische grens, uit te breiden van 7.075 naar 9.403 varkens. Daartoe dient de bouwkavel te worden aangepast. In een toelichting stelt het college dat ze dit een goede ontwikkeling vindt en dat deze uitbreiding per saldo zorgt voor milieuwinst en een betere geurkwaliteit. Immers het varkensbedrijf aan de Wolfsven 1, dat de betrokken maatschap in 2016 aankocht, wordt gesaneerd. Deze locatie omvat naast een woonhuis twee vleesvarkensstallen. Deze stallen zijn reeds enkele jaren buitenbedrijf. Volgens rechtbankstukken is een verouderde varkensstal al sinds 2015 niet meer in gebruik. In 2012 heeft de gemeente een omgevingsvergunning verleend voor het houden van 3.132 vleesvarkens op deze locatie. Waarvan een deel in een nieuw te bouwen stal. Deze stal is er echter nooit gekomen. Deze locatie zal tot een akkerbouwbedrijf worden omgevormd.
Spookvarkens
Op de locatie Wolfsven 1 verblijven alleen varkens op papier. Raadslid Fiona Bijl (PvdA) spreekt van ‘spookvarkens’. Met haar fractie is ze tegen het voorstel van het college. Door een deel van deze ‘spookvarkens’ te verhuizen verandert de gemeente deze in echte varkens. Die komen in moderne stallen, waar minder ammoniak en fijnstof vrijkomt. Maar volgens Bijl mag het bedrijf hier straks wel 21 procent meer stank veroorzaken dan nu. ,,Rekenkundig klopt het misschien, maar in praktijk komen er varkens bij en neemt de stank toe. Qua leefbaarheid wordt het niet beter, maar erger”, wierp Bijl het college tijdens de raadsvergadering voor de voeten. Het college besloot het voorstel terug te trekken nadat bleek dat verantwoordelijk wethouder Peter van de Noort de raad niet had geïnformeerd over de kritiek die de rechtbank eerder over deze kwestie had geuit. Waarschijnlijk staat het voorstel op de agenda van de raadsvergadering van 4 oktober 2022.
Historie
Vier jaar geleden drong Milieugroepering Groen Kempenland bij de gemeente erop aan om het varkensbedrijf aan de Wolfsven 1 te saneren en de omgevingsvergunning in te trekken. Een gemeente mag een dergelijke vergunning intrekken als er gedurende drie jaar geen activiteiten hebben plaatsgevonden die onder deze vergunning vallen. Het college weigert echter deze vergunning in te trekken. Zelfs nadat Groen Kempenland eind 2020 met succes naar de rechter stapte. Volgens de wethouder Peter van de Noort zijn die rechten nodig om de ontwikkeling op de andere locatie te kunnen rondzetten. Ook vreest de gemeente voor een schadeclaim van de ondernemer als de vergunningen zouden worden ingetrokken. De betrokken varkenshouder kan immers dan zijn ontwikkelingsplannen niet uitvoeren. De rechtbank ging hier destijds niet in mee. Ze vond dat beide locaties apart moeten worden bezien. Ook vonden de rechters dat de gemeente de vergunning moest intrekken of alsnog met deugdelijke argumenten moest komen. Het college tekent beroep aan tegen deze uitspraak. De Raad van State heeft deze zaak echter nog niet in behandeling genomen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Gemeente Reusel de Mierden, Eindhovens Dagblad