FLI: ‘Voorlopig nog geen goedgekeurd AVP-vaccin in EU’
Tot op heden is er nog geen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) goedgekeurd in de Europese Unie. Dat meldt het Duitse Friedrich-Loeffler Instituut (FLI). Daarbij onderstreept het FLI dat het vaccineren van zowel tamme als wilde varkens tegen AVP in de EU momenteel verboden is.
Ontwikkeling vaccins
Bepaalde inactieve subunit- en vectorvaccins vertoonden volgens het FLI tot nu toe onvoldoend beschermend effect. Hoopgevende resultaten zijn volgens het FLI wel bereikt met zogenaamde deletiemutanten, dit zijn genetisch gemanipuleerde AVP-virussen die ziekmakende eigenschappen in virussen bestrijden. Onlangs presenteerde het Vietnamese bedrijf Navetco het vaccin ‘ASFV-GΔI177L’. Dit AVP-vaccin heeft inmiddels de Vietnamese goedkeuring gekregen onder de naam: ‘NAVET-ASFVAC’. Bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is tot nu toe geen aanvraag binnengekomen om dit vaccin op de Europese markt toe te laten. Op korte termijn is dan ook geen toelating van dit vaccin tegen AVP te verwachten.
Noodzaak
Het FLI plaatst vraagtekens bij noodzakelijke vaccinatie van tamme varkens. Volgens het FLI zijn AVP-uitbraken bij als huisdier gehouden varkens in de meeste landen zeer zeldzaam. Bovendien kan de bestrijding ervan met andere methoden dan vaccinatie succesvol onder controle worden gebracht. De inzet van AVP-vaccins bij tamme varkens, wat ook gepaard kan gaan met handelsbeperkingen, vindt het FLI daarom discutabel. Bij het bestrijden van AVP onder wilde varkens kan de inzet van een vaccin wel nuttig zijn. In dat geval dient dit via levend aas oraal te worden toegediend. Momenteel zijn er nog geen kandidaat-vaccins beschikbaar die voor deze toedieningswijze geschikt zijn.
China
In China zijn niet-goedgekeurde levende vaccins in de AVP-bestrijding ingezet. Volgens mediaberichten zorgde het grootschalig gebruik hiervan voor chronische ademhalingsproblemen en voortplantingsstoornissen bij varkens. Voor FLI reden te benadrukken steeds een hoge mate van voorzichtigheid te betrachten bij de ontwikkeling van dergelijke vaccins en het gebruik ervan. In een goedkeuringsprocedure dient de onschadelijkheid van het vaccin zeer zorgvuldig te worden onderzocht.