Insecteneiwit in plaats van soja zorgt voor fors hogere voerprijs
De interesse voor circulaire voeders of voeders zonder soja neemt toe, signaleert Vitelia in haar periodieke magazine ‘Vitaal’. Echter concrete programma’s zijn nog beperkt, maar zullen volgens de coöperatie er in de toekomst vast wel komen. Om daarop te anticiperen test ze in haar proefstal voor zowel biggen als vleesvarkens grondstoffen en voeders die hier een rol in kunnen spelen.
Erwten
Zo hield de Noord-Limburgse coöperatie in 2021 een test met erwten in speen- en biggenvoeders. De combinatie van de juiste erwten en haar Magi-Con productietechniek (expanderen) leverden een goed resultaat op waarbij een aanzienlijk deel soja werd vervangen door erwten.
Insecteneiwit
Onlangs sloot Vitelia een ander biggenproef af met insecteneiwit en lupine. In vergelijking met haar meest ingezette biggenvoerlijn leverden ook deze beide grondstoffen vergelijkbare technische resultaten op wat betreft groei, voederconversie, uitval en mestconsistentie. Qua kostprijs komen de voeders met lupine en erwten in de buurt van de voeders met soja en zouden, volgens Vitelia, in circulaire voeders ingezet kunnen worden. Bij voeders voor de jongste varkens blijven echter kleine hoeveelheden soja nog steeds aan te bevelen voor het beste resultaat.
Fors duurder
Grootschalig gebruik van insecteneiwit lijkt op korte termijn niet aan de orde. De voeders met deze grondstof zijn onder de huidige marktomstandigheden fors duurder dan gangbare voeders. Mogelijk dat deze wel een plek zouden kunnen krijgen in een concept en een niche-markt waarin deze kosten doorgerekend kunnen worden. De test met insecteneiwit werd uitgevoerd samen met Protix, producent van een eiwitconcentraat op basis van larven van de soldaatvlieg.