Column: Varkensmarkt verandert snel met veel onzekerheden
Waar we een maand geleden nog vanuit gingen dat we afgelopen weken hogere varkensprijzen konden ontvangen, moesten we twee weken geleden het al doen met een ‘onveranderd de zomer door’. Nu staan de eerste verlagingen al voor de deur. Dit is de huidige situatie op de varkensmarkt.
De export is moeilijk. En wat niet op export moet, zal hier een plekje moeten vinden
Afgelopen week noteerden de Nederlandse slachterijen allemaal nog onveranderd en hopelijk kunnen we dat volgende week ook nog zeggen, maar het wordt moeilijk. Dat is zeker. Het aanbod is evenwel niet eens zo groot. Afgelopen week werden 297.000 varkens geslacht, 10.000 minder dan een week eerder, met 0,2 kilo hoger slachtgewicht. Dus hier ligt het probleem niet, maar de export is moeilijk. En wat niet op export moet, zal hier een plekje moeten vinden. Dat geeft wat problemen zo hier en daar.
De prijs van de onderdelen is stabiel, dus onveranderd door ga zou je toch zeggen
In Duitsland is het anders. De grote slachterijen, Vion en Tönnies, vinden dat de prijs met 10 centen moet dalen. Vion voert het direct in en Tönnies voor alleen de vrije markt varkens. Wat verandert er nu werkelijk? Vion slacht 80 procent van zijn varkens op VEZG-notering en blijft dus onveranderd en Tonnies heeft 80 procent contractvarkens dus blijft ook onveranderd. De min 10 centen daling is voor hooguit 10 procent van de Duitse varkens, maar het geeft wel veel onrust. De Duitse Teleporc kwam zowel dinsdag als vrijdag niet tot een notering, omdat er geen varkens werden verkocht. Maar op de marktplaats van de Teleporc werden twee koppels verkocht voor 1,80 en 1,81 euro en dat is toch 10 cent minder dan een week eerder.
De Boerenvarkensprijs gaat gedeeltelijk met de Duitse prijs mee naar beneden en verlaagt met 3 centen naar 1,91 euro, maar met de hoop dat de Nederlandse slachterijen het op onveranderd kunnen houden en dat zou de Duitse markt, lees VEZG, ook kunnen stimuleren om woensdag haar notering net als vorige week op een onveranderd te houden. België en ook Denemarken houden hun notering op een onveranderd. Frankrijk stijgt zelfs met 0,4 cent, Spanje met plus 1 cent en Italië met plus 3 centen.
Mesters die een aantal weken geleden nog de moed hadden om hun lege stallen vol te maken, haken nu alweer af
Als de vleesvarkensmarkt in deze tijd van het jaar het moeilijk heeft, dan gaat de biggenmarkt heel vaak mee. Het aanbod blijft in evenwicht, maar mesters die een aantal weken geleden nog de moed hadden om zijn lege stallen vol te maken, haken nu alweer af. Ook de export noteert alweer beneden de 40 euro. De binnenlandse markt is dan nog bereid om een paar euro boven de 40 euro te betalen. De Boerenbiggenprijs verlaagt met 1,50 euro naar 43 euro.
We moeten de inflatie beteugelen en dus moet het eten goedkoper worden
De Duitse markt is waar gaat het fout. Het aanbod is dalende, het weekniveau zit net boven de 750.000 geslachte dieren waar twee maand geleden dit nog op 775.000 dieren lag. De vleesverkoop is volgens de daarover gepubliceerde cijfers met 15 procent verminderd en er is blijkbaar een strijd tussen supermarkten om een gedeelte van het verloren gegane aandeel terug te winnen. Alles onder het motto ‘we moeten de inflatie beteugelen en dus moet het eten goedkoper worden’. De varkenshouder moet inleveren. Ik hoop van harte dat de Duitser hun poot woensdag strak houden, want anders kon dit komende weken ook weleens een gevolg hebben voor de prijzen in de rest van Europa.
Ik me weer bezig houden met varkensvlees produceren
Voor mezelf ga ik me weer bezig houden met varkens. Ik mag een zekere mate van leiding geven op een zeugenbedrijf met ruim 1750 zeugen dicht bij de Poolse grens met Topigs 20 en Topigs 70 zeugen en hoofdzakelijk Poolse, Oekraïense en Kroatische personeelsleden. Een mooie uitdaging voor de komende maanden. Mooi om weer tussen de zeugen te werken en hoop mijn ervaringen op papier te kunnen zetten, zodat straks iedereen dit op Pig Business kan lezen.