FDF wil risico’s AVP-insleep verkleinen
Op 18 juli heeft het FDF Team Varkens, met als voorzitter Roy Nillesen, een gesprek gevoerd met afgevaardigden van de NVWA en het ministerie van LNV. Dit over de risico’s op mogelijke insleep van Afrikaanse Varkens Pest (AVP) in Nederland. In een verklaring zegt FDF Team Varkens terug te kijken op een goed gesprek in een prettige sfeer, waarin alle kritische punten die FDF zorgen baren de revue passeerden. Zo kwamen in het gesprek de volgende onderwerpen aan de orde: voer-AVP-PCR-controle, grondstoffen, stop op de import van vlees uit risico gebieden, testen op AVP in voerfabrieken, testen van al het importvlees, desinfectie van water en de inzet van de juiste desinfectiemiddelen gericht op het uitschakelen van het AVP-virus. FDF onderstreept dat waar zich nog steeds insleeprisico’s voordoen, deze door gezamenlijke samenwerking en opgedane ervaringen, nog beter in kaart moeten worden gebracht. Zo kan zich de sector in de komende periode beter beschermen.
Aansprakelijkheid
Ook de aansprakelijkheid bij een AVP-uitbraak kwam op tafel. Volgens FDF Team Varkens kan het niet zo zijn dat grote firma’s miljoenen verdienen met de verkoop van vlees en veevoer en zo ook AVP kunnen importeren, om vervolgens de verliezen bij een AVP-uitbraak af te wentelen op de sector en/of de belastingbetaler. Volgens FDF Team Varkens betaalt de boer een dikke prijs voor het voer, dus dat voer moet gewoon goed zijn en niet besmet met AVP. Dit gaat wat hun betreft ook op voor vlees. Daarbij verwijst ze naar de Van Loon Group die varkensvlees importeert uit risicolanden. En dat ondanks we in Nederland een zelfvoorzieningsgraad hebben van over de honderden procenten. Ze vraagt zich hardop af waarom zo’n bedrijf varkensvlees importeert (uit risicogebieden) als het product hier volop te koop is. „Behalve dat deze werkwijze minder duurzaam is, kan je het ook niet verkopen dat je de Nederlandse boer niet steunt”, aldus FDF Team Varkens. De NVWA en het ministerie van LNV hebben toegezegd de ingebrachte punten zowel intern als met de verantwoordelijke partijen te bespreken, om vervolgens tijdens een vervolgafspraak de vragen te beantwoorden.
Preventieteam AVP
Het FDF Team Varkens heeft ook het verzoek ingediend om te mogen toetreden tot het AVP-preventie team. Naast LNV en NVWA dient ze deze aanvraag ook in bij de Nevedi en de POV. Via deze weg hoopt ze mee te kunnen praten over de te nemen stappen. Verder kondigt het FDF Team Varkens aan dat ze binnenkort een eigen aanpak presenteert hoe de sector zich kan weren tegen AVP. Daarbij speelt het financieel risico een duidelijke rol. Deze aanpak komt alleen beschikbaar voor FDF leden.