Varkenshouders Jeroen en Ellen van Doremalen hebben de mooiste douche
POV vroeg aan bezoekers van varkensbedrijven om de mooiste douche te nomineren. Een team van studenten van de HAS Den Bosch jureerde vervolgens de genomineerde douches. De douchegelegenheid van Dorvar BV in Dreumel kreeg de meeste pluspunten. Dit bedrijf heeft werkelijk overal aan gedacht, staat in het juryrapport. Er zijn aparte douches voor de eigen medewerkers en voor bezoekers. Er is zelfs een douche speciaal voor dames. De douchegelegenheid beschikt over kluisjes voor het opbergen van kleding, schoenen en andere spullen. Die kluisjes kunnen worden afgesloten met een slot. Verder zijn in de douches hygiëne-instructies opgehangen in twee talen. Ook wordt ervoor gezorgd dat medewerkers en bezoekers zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf kunnen maken. Een tijdklok geeft aan hoe lang er ingezeept en nagedoucht moet worden.
Aandacht voor hygiëne
De jaarlijkse Douche award lijkt een ludieke actie, maar er zit een uiterst serieuze gedachte achter; zeker met varkenspest op de loer. De award werd in 2021 door POV ingesteld om het belang van strenge hygiëne op varkensbedrijven nog meer onder de aandacht te brengen. Bezoekers van varkensbedrijven mogen alleen grondig gedoucht, en in kleding en schoeisel van het bedrijf zelf, de stal in. Het is één van de maatregelen om besmettelijke ziektes buiten de deur te houden. Medewerkers, dierenartsen en bedrijfsadviseurs staan hierdoor vaak onder de douche. Dan is het wel zo fijn als die douche comfortabel warm en schoon is en de bedrijfskleding gemakkelijk zit.
Mooist R&O plek
De Douche Award is overigens niet de enige actie die POV onderneemt om hygiëne en biosecurity op varkensbedrijven een impuls te geven. Eind juni werd al de mooist R&O plek uitgereikt aan fam. De Jong in Leerbroek. Een goede reinigings- en ontsmettingsplek voor transportmiddelen is een andere belangrijke maatregel om besmettelijke ziekten tegen te gaan.
AVP-scan
POV zet de Douche award daarnaast samen met de AVP-scan in om het maximale te doen in de strijd tegen AVP. De online scan is een checklist die uitwijst hoe goed een varkensbedrijf is beschermd tegen Afrikaanse Varkenspest. De scan geeft een beeld van de maatregelen die een varkensbedrijf neemt om het risico van overdracht van infectieziekten te minimaliseren. Ga hier naar de AVP-scan:
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Fleur Bartels
Bron: POV