Bestuursleden varkenshouderketen ruimen afval op langs snelweg
Helma Lodders: ‘We zijn geschrokken hoeveel afval er op de parkeerplaatsen ligt’
Hoe grappig het gezicht ook is om te zien, dat de bekende bestuursleden van de verschillende organisaties in de varkenshouderijketen in oranje vesten als professionele schoonmakers de rommel op parkeerplaatsen opruimen, de ernst van de situatie wordt met deze opruimactie aan de A67 wel duidelijk. Een groot risico voor introductie van AVP is het achterlaten van besmette voedselresten in de natuur of op parkeerplaatsen.
„Niet alleen de hoeveelheid afval waren we verbaasd over”, zegt Helma Lodders, voorzitter Vee&Logistiek, die niet had verwacht dat zoveel afval rondslingerde en overvolle prullenbakken. „Er was ook veel gevaarlijk afval. We vonden verpakking van cheeseburgers in de bosjes. Een halve gehaktbal in het gras en afgekloven sparerib botjes tussen de struiken. Dat zijn dingen die vonden, terwijl op 10 tot 15 meter afstand de afrastering stuk was. De wilde zwijnen konden zo door de omheining lopen en de prullenbakken plunderen. Stel voor dat die gehaktbal het virus bevat. Het gevaar zit dichtbij, want als je ziet op welke afstanden in Duitsland het virus aflegt. En wat te denken van de uitbraak van AVP in België.”
(Tekst loopt verder na foto)
De kans dat terugkerend reizigersverkeer met achtergelaten voedselresten bijdraagt aan verspreiding van het AVP-virus neemt daarmee toe. Vanuit andere landen weten we dat het virus zo grote afstanden aflegt. Vee&Logistiek Nederland, POV, LTO, KNMvD en COV zijn zeer bezorgd dat AVP opduikt onder wilde zwijnen of in de Nederlandse varkenshouderij.
Geen waarschuwing, geen borden
Wat Lodders verder opviel op de parkeerplaats van het benzinestation was dat er geen AVP-waarschuwingsborden stonden. Volgens haar is dat echt vragen om problemen. „De mensen worden niet gewaarschuwd om geen afval weg te gooien en ze worden dus ook niet geïnformeerd over de risico’s van AVP. Dat kan echt niet. We hebben met deze actie ook een brief richting minister Staghouwer en Rijkswaterstaat gestuurd dat ze het echt moeten oppakken om de burger beter voor te lichten langs de snelweg. Nogmaals het gevaar zit dichtbij. De overheid moet meer voorlichting geven om het publiek bewuster te maken. Zij kunnen en moeten helpen voorkomen, dat Afrikaanse Varkenspest (AVP) in deze vakantietijd ons land binnenkomt.”
Alle deelnemende organisaties aan de opruimactie zien dat teveel mensen zijn zich te weinig bewust zijn van de risico’s. Veel te vaak zien we op parkeerplaatsen overvolle vuilnisbakken, rondzwervend vuil en voedselresten. Zo kunnen wilde zwijnen besmet raken met ziekteverwekkers, zoals Afrikaanse Varkenspest, en het verder verspreiden. Door etensresten of allerlei verpakkingen alleen in afgesloten vuilnisbakken weg te gooien of even mee naar huis te nemen, kunnen mensen bijdragen aan het voorkomen van de insleep van varkenspest.
Overheid en Rijkswaterstaat
Het gebrek en borden en zoveel afval baart Lodder maar ook de anderen grote zorgen: „Wij nemen onze verantwoordelijkheid als sector en alle grote organisaties werken samen. We spreken onze achterban aan om te zorgen voor een goede hygiëne 100 procent is niet goed. Het moet 300 procent zijn. Dat vragen we ook van de overheid en tot op heden slagen ze niet om dat op een goede manier te doen. En Rijkswaterstaat moet veel vaker de prullenbakken legen en hekwerk controleren. Overigens heeft een aantal mensen ook andere parkeerplaatsen gemonitord, onder andere aan de grens met Duitsland op onder meer de A1 bij Enschede. Als je daar ziet wat voor rotzooi er ligt, schrikt je rot. Je verbaast je erover wat en hoeveel wordt weggegooid. De komende tijd zullen we dit soort acties vaker doen. Hett is belangrijk om hier aandacht aan te bestenden; ook omdat de vakantieperiode is aangebroken. Einde vakantie gaan wij hier wederom aandacht voor vragen.”
Roadmap AVP
Eind mei 2020 ontving toenmalig minister Schouten (LNV) de roadmap ‘Preventie introductie Afrikaanse Varkenspest’. Deze is opgesteld door de taskforce voor de preventie van AVP met overheid, provincies, natuurorganisaties en brancheorganisaties. De ‘routekaart’ bevat acties om de kans op een besmetting met AVP bij de gehouden varkens en onder wilde zwijnen verder te verkleinen. Belangrijk aandachtspunt is voorlichting, niet alleen binnen de sector, maar juist ook naar reizigers en recreanten. Minister Staghouwer (LNV) wordt dringend opgeroepen deze taak met hoge prioriteit beter in te vullen.