Van Rooi Meat mag weer naar China exporteren
Een verkeerde koelinstelling, die door de rederij was ingegeven, was is in februari 2021 de reden dat Van Rooi Meat werd geschorst door China. Een medewerker van de rederij had de koeling op ‘vers’ ingesteld in plaats van op ‘bevroren’. Als er dan bevroren vlees in ligt, gaat de koeling warmen. Het vlees is gaan ontdooien.
Tien dagen na het verladen werd de fout opgemerkt en werd de container vervolgens weer op vriesstand gezet. Het vlees is gaan opdooien, maar dan ziet het vlees er niet goed uit. De fout ging buiten de slachterij om en Van Rooi stuurde destijds het bewijsmateriaal naar het Ministerie van Landbouw. Er werd een rapport wordt opgesteld, waarna de slachterij weer snel hoopte te kunnen exporteren naar China. Alleen dat duurde anderhalf jaar.
Lastige communicatie
Dat het terugkrijgen van de exportlicentie zolang duurde, komt volgens Van Rooi door de strikte coronaprotocollen van China, die de onderhandelingen met de Chinese autoriteiten lastig maakte. Reizen naar China was moeilijk en de communicaties verliep via de plaatselijke contacten tot stand gekomen.
Poten, koppen en ingewanden
Van Rooi is in ieder geval blij dat ze weer op de exportlijst staat. Wat dit betekent voor de Nederlandse slachterij en Van Rooi zelf is nog even lastig te voorspellen. De hele afzet moet opnieuw haar weg in China vinden en bovendien is de export van varkensvlees naar China in anderhalf jaar wereldwijd fors verminderd. Op dit moment vraagt China voornamelijk bijproducten van het karkas, zoals poten, koppen en ingewanden. Dat verkoopt in China nog steeds beter dan op andere afzetmarkten.