AR levert voor het eerst varkensvoer met dierlijk eiwit af in Rouveen
'Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruiken van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen', schrijft AR in een persbericht.
Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit, benadrukt AR. 'Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen dierlijk eiwit toepassen in varkensvoeders.'
Natuurlijk en gezond
Volgens de fabrikant heeft het voeren van dierlijk eiwit voordelen. 'Een varken is van nature een omnivoor. Verwerkt dierlijk eiwit is een grondstof die een varken van nature nodig heeft in zijn menu om maximaal te presteren zonder stress. Dierlijk eiwit heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor varkens dan plantaardig eiwit. Zeker bij jonge dieren zien we grote voordelen: biggen groeien harder en voelen zich prettiger waardoor ze rustiger zijn.'
Het gebruik van een eiwitrijke grondstof uit pluimvee maakt het diervoeder en daarmee de varkensproductie meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja. Commercieel directeur Johan Schuttert: „AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gaan gebruiken. We zijn blij dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat AR na pluimvee nu ook in varkensvoeders als eerste mengvoerleverancier kan starten met het toepassen van verwerkt dierlijk eiwit. Enerzijds zorgt het voor een verbetering van de resultaten en anderzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen.”
Dubbel assortimenten
Om te voldoen aan de concepteisen van alle ketens heeft AR een assortiment met dierlijk materiaal en een assortiment zonder dierlijk materiaal. Beide assortimenten worden strikt gescheiden van elkaar geproduceerd. De varkenshouder moet van te voren toestemming geven om gebruik te maken van het assortiment met dierlijk materiaal.
Maatschap Mijnheer-Post levert aan Varken op z’n Best van Van Loon Group. De vleesproducent durfde de stap van AR aan. Stan Quinten van Van Loon Group: „Binnen Varken op z’n Best kiezen wij voor een circulaire aanpak en streven we naar gezonde varkens. De toepassing van verwerkt dierlijk eiwit is weer een stap vooruit in circulariteit en verbeterde diergezondheid. We zijn blij dat we als eerste keten met deze hoogwaardige circulaire grondstof gestart zijn.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: AgruniekRijnvallei
Bron: AgruniekRijnvallei