Rabobank: 'Minder varkens essentieel voor evenwicht vraag en aanbod'
In de afgelopen maanden daalde in heel Europa het varkensaanbod. Dit zal de komende tijd nog verder dalen. Volgens de Rabobank is dit ook nodig om te komen tot een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod. Zo daalde de varkensvleesproductie in de 27 EU-landen en het VK in de eerste vier maanden van 2022 omgerekend op jaarbasis met 5 procent. Procentueel was de krimp in Duitsland met 12 procent op jaarbasis het grootst. In Polen daalde het productieniveau met 9 procent, in Nederland met 4 procent en in Frankrijk en Denemarken met 3 procent. Daarentegen steeg in Spanje en het VK de varkensvleesproductie in de eerste vier maanden van dit jaar met respectievelijk 1 en 4 procent. Over het hele jaar 2022 verwacht de Rabobank een verlaging van de totale varkensvleesproductie in de 27 EU-landen en het VK van circa 3 procent.
Prijzen
Momenteel liggen de varkensvleesprijzen in de EU op een hoger niveau dan vorig jaar in dezelfde periode. Echter de kosten zijn ook aanzienlijk gestegen. In week 26 (27 juni-3 juli) lag de gemiddelde karkasprijs in de EU 22 procent hoger dan in dezelfde week van 2021. De prijs krijgt steun door een krapper aanbod in combinatie met een verbeterende vraag in Europa tijdens de vakantieperiode. De Rabobank waarschuwt voor mogelijke forse prijsschommelingen in de komende maanden. Daarbij wijst ze concreet naar ontwikkelingen rondom de AVP en een mogelijk stijgende vraag uit China in de tweede helft van 2022. Verder verwacht de Rabobank dat consumenten na de zomer minder varkensvlees zullen kopen door de stijgende vleesprijzen in de detailhandel. Zo is de gemiddelde actuele prijs voor varkensvlees in de supermarkt in Nederland al 14 procent hoger dan eind 2021.
Voerkosten
In het derde kwartaal van 2022 zullen de voerkosten waarschijnlijk dalen, verwacht de Rabobank. Desondanks blijven ze waarschijnlijk op een hoger niveau dan in 2021. De bank doet deze voorspelling op basis van stijgende rentetarieven, de vrees voor een recessie en het beschikbaar komen van granen uit de nieuwe oogst. Een rol spelen (voorlopig) ook de dalende tarweprijzen die het gevolg zijn van de overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne om de export van granen vanuit Oekraïne te hervatten. Of deze gestand houdt, is maar de vraag. Bovendien zal het nog enige tijd duren voordat de graanexport uit Oekraïense havens daadwerkelijk van start kan gaan. Verder kunnen de weersomstandigheden in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa de oogstverwachtingen aantasten en zodoende de prijzen beïnvloeden.
Marges
Ondanks de hogere karkasprijzen zorgen de hogere kosten er voor dat de marges nog steeds onder druk staan. Vooral zeugenhouders hebben hier last van, signaleert de Rabobank. De lagere vraag naar biggen komt niet alleen door de gebruikelijke cyclus binnen het jaar, maar ook door het dalend aantal vleesvarkensplaatsen. In week 26 lag de gemiddelde biggenprijs in de EU op 48 euro, dat is 3 procent lager dan in dezelfde week van 2021.
Dalende export
Vanuit economisch perspectief is een dalend varkensvleesaanbod hard nodig. Daarbij verwijst de Rabobank naar de dalende export van varkensvlees uit de 27 EU-lidstaten en de het VK in de eerste vier maanden van dit jaar. Deze daalde op jaarbasis met 30 procent (- 592.000 ton). Grootste boosdoener van deze daling was de krimp met 60 procent op jaarbasis naar China. Een hogere export naar andere landen compenseerde deels de lagere export naar China. Zo werd naar Japan 59 procent (54.000 ton) meer varkensvlees geëxporteerd naar Zuid-Korea +70 procent (47.000 ton) en naar de Filipijnen +22 procent (28.000 ton). Volgens de Rabobank profiteerde ook Nederland van de hogere export naar Japan en Zuid-Korea. Zo verdubbelde in het eerste kwartaal het volume naar Japan en steeg het volume naar Zuid-Korea met 150 procent (11.000 ton).
Herstel export China
Voor de komende maanden verwacht de Rabobank een geleidelijk herstel van de Chinese vraag naar varkensvlees. Ze doet deze voorspelling op basis van een ruime verdubbeling van de Chinese varkensprijzen in juli 2022 ten opzichte van maart 2022. De Chinese regering is van plan om toenemende prijzen te beteugelen en de economie te stabiliseren. Dit zorgt de komende maanden waarschijnlijk voor herstel in varkensvleesconsumptie en een hogere import van varkensvlees. Ondanks deze ontwikkeling onderstreept de bank dat het essentieel is om de export naar andere markten niet prijs te geven. Dit om een overschot aan specifieke varkensvleesproducten in Europa te voorkomen.
Toekomst
De Rabobank concludeert dat een ondernemer in de varkenshouderij in de huidige situatie stevig in zijn schoenen moet staan, moet weten wat hij wilt en waar hij voor staat. Dat is volgens de bank dé uitdaging voor de varkenshouder anno 2022.