Varkens uit Emsbüren worden morgen geslacht
De seinen in Emsbüren beginnen langzamerhand weer een beetje op groen te staan nu er, vier weken naar de ontdekking van varkenspest op een varkensbedrijf bij dit dorp, geen nieuwe besmetting van AVP is waargenomen. Varkens kunnen weer voorzichtig aan vervoerd en geslacht worden, maar dat gaat niet eenvoudig. Het op de markt brengen van slachtvarkens uit het toezichtsgebied is een bureaucratie inspanning en extra arbeid.
Ontheffing nodig
De vleesvarkens moeten een ontheffing krijgen bij de verantwoordelijke veterinaire dienst. Voorwaarde hiervoor is dat de dieren die in het leverende bedrijf worden gehouden in de laatste zeven dagen voor het transport zijn getest op het AVP-virus met een specifieke steekproefcode en dat alle resultaten negatief zijn. In de laatste 24 uur voor het transport moeten alle dieren in de varkensstapel opnieuw klinisch zijn onderzocht op AVP-symptomen.
Aparte verwerking
Daarnaast moet het transport naar het slachthuis t direct plaatsvinden zonder bijladingen. In het slachthuis de varkens apart worden geslacht, versneden en gekoeld. De verdere verwerking van het vlees moet ook afzonderlijk worden uitgevoerd. Er is verder bepaald dat het vlees een warmtebehandeling moet ondergaan voordat het op de markt wordt gebracht.
Kookworsten
Eigenlijk is het vlees alleen geschikt voor het verwerken van gekookte worsten, vleesconserven of soortgelijke producten. Er moet bovendien een oplossing worden gevonden voor de bijproducten zoals de darmverpakkingen, die vaak naar het buitenland worden verkocht. Vandaar dat de onderhandelingen om de varkens uit Emsbüren te slachten zo lang duurde. Niet iedere slachterij heeft de mogelijkheden of behoefte om zoveel extra maatregelen te nemen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: TopAgrar