'De toekomst voor veel boeren is levensbedreigend'
Markerink voerde de afgelopen weken zelf geen actie, maar was in het verleden betrokken bij acties van FDF en actiegroep Voll Gass. Hij heeft alle begrip voor de acties van de afgelopen weken. „De afgelopen 30 jaar blijkt dat niets doen sowieso geen zin heeft”, zegt hij stellig. „LTO en andere belangenbehartigers praten al ruim 30 jaar met het kabinet over het landbouwbeleid. In de tussentijd hebben veel boeren noodgedwongen hun bedrijf moeten beëindigen door strengere wet- en regelgeving. Velen hadden maar al te graag hun bedrijf willen voortzetten. Met de huidige stikstofplannen moet misschien wel ruim de helft van de boeren stoppen. Dat kan niet. Agrariërs die hun bedrijf willen voortzetten, moet toekomstperspectief geboden worden door het kabinet. Anders gaan de acties niet stoppen”, schetst Markerink de tendens onder de actievoerders.
‘Bedrijf verliezen hoogste straf’
Markerink schrikt niet van alle ophef die de acties veroorzaakt hebben en verwacht dat de acties net zo lang doorgaan totdat de regering boeren toekomstperspectief biedt. Het kabinet dreigt momenteel met zware straffen voor actievoerders die de regels overtreden. „Een zware straf zoals een gevangenisstraf of boete is natuurlijk nooit leuk. De grootste straf voor veel boeren is echter hun bedrijf te verliezen en dat ze hun kinderen geen toekomst kunnen bieden. Veel boeren hebben zoveel passie voor hun beroep, die willen niets anders. Boer zijn is ook geen vak. Het is echt a way of live. Dat mag de overheid nooit afpakken”, vindt Markerink. „De meeste boeren willen hun bedrijf voortzetten zodat ze ook hun kinderen de mogelijkheid kunnen geven om boer te worden.”
„Natuurlijk is het voor een burger niet leuk om één of twee uur in de file te staan door de acties”, toont Markerink begrip voor de burger. „Maar de ellende door de stikstofplannen voor boeren is vele malen erger.”
‘Tijd van pappen en nathouden voorbij’
„Niemand – geen enkele boer – wil zijn bedrijf verliezen. Het opruimbeleid van de overheid moet nu echt van tafel. De tijd van gesprekken is voorbij.” Markerink betreurt het aanstellen van Johan Remkes als bemiddelaar. „Remkes is met handen en voeten gebonden en gigantisch gekleurd. De tijd van pappen en nathouden is nu echt voorbij. LNV moet boeren perspectief bieden.”
De sector, LTO, FDF en andere landbouwbelangenbehartigers, hebben meerdere plannen gepresenteerd aan het kabinet om het stikstofprobleem op te lossen. Het kabinet heeft hier niets mee gedaan. „Het kabinet heeft hier bij wijze van spreken de open haard mee aangestoken”, schetst Markerink. „De huidige weg van het kabinet is een doodlopende. Daar kunnen we als sector niets mee.”
‘Wat zou jij doen’
„Wat zou jij doen? Die vraag stel ik aan iedere journalist die mij vragen stelt over de acties. Wat zou jij doen als je jouw bedrijf op de één op andere dag moet inleveren voor een veel te lage oprotpremie? Dan kom je toch ook in actie. Het is toch logisch dat we als agrarische sector dit niet laten gebeuren.”
Volgens Markerink is niet alleen de boer de dupe van de stikstofplannen maar ook de burger. „Ik geloof niet dat de voedselzekerheid meteen in het gedrang komt door de stikstofplannen, maar voedsel wordt wel veel duurder. Wanneer de stikstofplannen doorgaan, daalt de export van agrarische producten door Nederland drastisch. Nederland is nu nog een interessant land om handel mee te drijven omdat we als Nederland andere landen wat te bieden hebben waaronder agrarische producten. Straks wanneer dat niet meer zo is, maken andere landen hier misbruik van in de onderhandelingen met Nederland. Het gevolg is dat de import van producten uit andere landen veel duurder wordt. Uiteindelijk is de burger hier de dupe van. Je ziet nu al een torenhoge inflatie. Dat wordt alleen nog maar erger. De koopkracht van de consument gaat drastisch omlaag wanneer de plannen daadwerkelijk doorgaan”, stelt Markerink. „We voeren niet alleen acties voor de boeren ook voor alle burgers in Nederland.” Hij verwacht dat veel burgers zich daarom scharen achter de acties.
De afgelopen weken waren er veel boerenacties in Noord-Nederland, Twente, rondom de Gelderse Vallei en ook in het zuiden van de provincie Utrecht. „De acties lijken zich te concentreren in de middenstrook van Nederland. Maar ook boeren uit andere delen van Nederland staan achter de acties. Ik verwacht dat er ook in andere delen van Nederland nog acties volgen.”
Hart en ziel
Markerink werd geboren in Chili maar geadopteerd door een Achterhoeks boerengezin. Hij groeide op een gemengd bedrijf met melkvee en varkens in Noordijk bij Neede (GD) op. Het bedrijf lag in een zogeheten waterwingebied waardoor er weinig uitbreidingsmogelijkheden waren. Zijn adoptievader verkocht het bedrijf daarom in 2006. Momenteel zitten er melkkoeien en vleeskoeien op het bedrijf. Markerink had het bedrijf graag overgenomen en is nog steeds actief in de agrarische sector. „Ik ben in Chili geboren en heb geen Achterhoeks boerenbloed door mijn aderen stromen. Doordat ik in de Achterhoek op een boerderij ben opgegroeid, heb ik de passie voor de landbouw in mijn ziel en hart. Dat krijg je er ook niet uit. Daarom zet ik me graag in voor de boerenacties zodat boeren in Nederland toekomstperspectief houden.”