Helft wereldwijde vleesmarkt is pluimveevlees in 2031
Dat schrijven de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling OESO en de voedsel- en landbouworganisatie van de Vereningde Naties FAO in een gezamenlijk uitgebracht rapport OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031.
De stijgende vraag naar pluimveevlees wordt veroorzaakt door een voorkeur voor wit vlees in landen met een hoog inkomen. Dit komt voornamelijk omdat pluimvee wordt gezien als makkelijk te bereiden, gezonder en als een betere keuze ten opzichte van rood vlees. In midden- en lage-inkomenslanden wordt pluimvee vooral gezien als een goedkoper alternatief voor ander vlees.
De wereldwijde pluimveevleesproductie stijgt hierdoor met 16 procent in 2031. Tegen die tijd bedraagt pluimveevlees 47 procent van de wereldwijde vleesconsumptie, gevolgd door varkens-, schapen- en rundvlees. De consumptie van pluimveevlees stijgt naar verwachting tot 154 miljoen ton in 2031. Dit komt door de belangrijke rol die het speelt in de nationale voeding van verschillende dichtbevolkte ontwikkelingslanden, zoals China, Indonesië, India, Maleisië, Pakistan, Peru, de Filippijnen en Vietnam. In landen met lagere inkomens zal zowel de bevolkingsgroei als de inkomensgroei de algehele consumptie van pluimveevlees stimuleren, zij het vanaf een veel lager basisniveau per hoofd van de bevolking.
Vleesproductie EU daalt
Naar verwachting is China verantwoordelijk voor het grootste deel van de toename van de vleesproductie, gevolgd door de Verenigde Staten, Brazilië en India. Daarentegen wordt verwacht dat de vleesproductie in de Europese Unie tot 2031 daalt vanwege de stijgende binnenlandse en milieukosten en verminderde exportmogelijkheden.
De toename van de wereldwijde vleesproductie wordt vooral veroorzaakt door de groeiende wereldwijde pluimveesector. Het aantal stuks pluimvee stijgt in 2031 tot 31 miljard. Hierdoor zal de uitstoot van broeikasgassen door de vleessector naar verwachting met 9 procent stijgen in 2031. Dit is minder dan de 15 procent stijging van de vleesproductie gezien het stijgende aandeel pluimveevlees en productiviteitsstijgingen die leiden tot een hogere productie van vlees per dier en dus een lagere verhouding van broeikasgasemissies per eenheid vleesoutput. Een belangrijke uitzondering is Afrika, waar de uitstoot met 24 procent zal stijgen, grotendeels parallel met de stijging van de productie. Dat meldt de Engelstalige pluimveenieuwssite Poultry World. Meer informatie is te vinden in de OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Nepluvi
Bron: Poultry World