Column: Varkensmarkt beweegt voorzichtig naar boven
Het moest er toch van komen. Eindelijk hadden de varkensslachterijen het lef om te verhogen en wel met 1 cent. Het moet toch ergens beginnen en dus maar op deze manier. De varkensmarkt ziet er positief uit zonder dat we gelijk grote stappen naar boven gaan maken.
Het aanbod daalt, 10 procent minder geslacht in bijna een maand tijd en ook de slachtgewichten daalden met 1 kilogram al zijn beide aspecten wel vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Daarnaast, en niet onbelangrijk, de prijs van de onderdelen zijn stijgende. Dit betekent dat Nederland de Europese markt gaat volgen waar de prijs al maanden naar boven gaat en nu dus ook in Nederland.
Voor een verdere stijging zullen we even moeten wachten wat de Duitse markt gaat doen
De Boerenvarkensprijs stijgt in het licht van deze positieve ontwikkelingen met 5 centen naar 1,96 euro. Voor een verdere stijging zullen we even moeten wachten wat de Duitse markt gaat doen. Ook nu weer is deze leidend. In Duitsland gebeurde wat vorige week al werd gezegd. De grote Duitse slachterijen kwamen van hun ‘hausspreiss’ terug en kwamen weer op dezelfde prijs als de Duitse ISN die onveranderd noteerde woensdag op 1,85 euro.
De Duitse Teleporc was vorige week ook weer tot leven gekomen en als er vraag is, dan zie je hier vaak het eerste wat de ruimte naar boven is voor de komende week. Dinsdag was het een plus 2 centen naar 1,90 euro en vrijdag werd het plus 5 centen naar 1,95 euro. Op marktplaats van Teleporc werd 1,96 euro geboden voor varkens die woensdag aanstaande worden geleverd. Hiermee kun je zeggen dat voor volgende week woensdag de prijs in Duitsland met minimaal 5 centen zal stijgen naar 1,90 euro.
Natuurlijk er zijn er altijd die nog meer willen en ook roepen dat plus 10 centen wel haalbaar is, maar ik denk zelf dat nog teveel van het goede is; al zal de Duitse ISN de grote slachterijen best wel eens wat onder druk durven te zetten.
De ‘hauspreiss-actie’ van deze slachterijen heeft een eerdere stijging natuurlijk wel vertraagd. De cijfers in Duitsland: in de laatste week zijn er 734.000 dieren geslacht wat 17.000 varkens meer is dan de week ervoor, maar 100.000 varkens minder dan in 2021 in dezelfde week. Het slachtgewicht was onveranderd.
De export naar van vleesvarkens loopt steeds verder terug. Afgelopen week was het aantal zelfs al geen 7.000 vleesvarkens meer en dat is net 10 procent van de jaren 2015 en 2016. Naar Spanje gaan er nu vaak juist steeds meer varkens naar toe. In dezelfde week was dit 5.130. Het is nu wachten dat er een week komt waarin Spanje voor ons het grootste exportland is voor vleesvarkens; al zal door de stijgende prijs in Duitsland daar vermoedelijk ook de vraag weer stijgen en daarmee meer export naar Duitsland.
Voor de komende periode lijken de vooruitzichten voor de biggen wat gunstiger
De biggen markt is moeilijk. De vraag is er wel, maar het aanbod overtreft deze vraag en met name de kleinere koppels, waar geen plek voor is in een land als Spanje, zijn moeilijk te plaatsen en gaan dus als slachtbig weg. Ook naar Duitsland ging het moeilijk, omdat daar de varkensprijzen onder druk werden gezet.
Voor de komende periode lijken de vooruitzichten wat gunstiger. Door de iets hoger varkensprijzen is er altijd iets meer vraag. Ook zal de Duitse VEZG de biggenprijs vrijdag aanstaande met vermoedelijk 2 euro laten stijgen, want deze is vaak gekoppeld aan de varkensprijs. Dit gegeven zorgt altijd voor meer kopers in Duitsland en hierdoor zal de druk van de markt worden gehaald.
Voor de biggenprijs hier in Nederland zal het geen gevolgen hebben en ook de Boerenbiggenprijs blijft voor deze week onveranderd op 43 euro staan. Deze week zal er echter in de biggenprijs nog weinig beweging zitten.
List leugen en bedrog van de politici
Veel andere woorden heb ik niet na het overleg tussen landbouw en overheid afgelopen vrijdag. Het was natuurlijk super goed dat de landbouw op één lijn zat en dat ook duidelijk heeft gemaakt aan deze overheid. Hoe deze overheid dan naar buiten treedt, is schrijnend om te zien. Blijkbaar hebben ze bij een ander overleg gezeten. Anders kun je toch niet zeggen dat je hoopt dat de protesten wat minder gaan worden als je even daarvoor een vat met benzine naar de boeren hebt gegooid? Je hebt het toch niet begrepen als je vasthoudt aan de reductie van stikstof voor 2030.
Deze groep politici moet het veld ruimen, voordat het in Nederland helemaal een puinhoop van hebben gemaakt; al zijn ze daar al niet ver meer vanaf. Ik denk dat de landbouw de komende tijd wel meer medestanders krijgt. Hoe wil je met een gewoon inkomen al je boodschappen nog betalen. Hoe wil je met het zelfde inkomen 200 tot 300 euro per maand meer gaan betalen voor gas en elektra. Ook hier doet dezelfde overheid nauwelijks iets voor.
Als we nu samen eens een front zouden kunnen vormen en op deze manier deze linkse regering de deur zouden kunnen wijzen. Dat zou het begin van de oplossing zijn. Stikstof is geen probleem, de aanpak van deze overheid is het probleem