Slachterijen moeten onafhankelijke dierenwelzijnsspecialist in dienst nemen
De dierenwelzijnsspecialist kent het bedrijf, doet regelmatig een peer review van de borging van dierenwelzijn, helpt het bedrijf met het opstellen van verbeterpunten en maakt een jaarlijks verslag. Daarnaast worden alle medewerkers die in contact komen met levende dieren jaarlijks bijgeschoold. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de camerabeelden van het bedrijf. De specifieke aanvullende afspraken over het borgen van het dierenwelzijn op slachterijen zijn onderdeel van de Gedragscode van de leden van de COV. Deze is op 7 april 2022 aan het Ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) aangeboden. De COV en haar leden hebben deze maatregelen genomen voor een betere borging van het dierenwelzijn in de slachthuizen.
Arbeid
Daarnaast is er ook meer op de arbeid ingezet. In de zomer van 2021 zijn diverse gesprekken gevoerd met de toenmalige ministers van LNV en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), vakbonden en de Dierenbescherming over de positie van werknemers in de vleessector. Deze gesprekken hebben geleid tot een initiatief van de COV en haar leden onder het adagium 'Naar duurzame arbeid in de vleessector', dat onlangs is gepresenteerd.
De leden van de COV streven ernaar om zo veel mogelijk medewerkers die met levende dieren werken in eigen dienst te nemen. Nieuwe medewerkers voor een kritische productiefunctie in het slachterijdeel, zullen in eigen dienst worden genomen. Tenslotte wil de COV dat medewerkers die langer dan twee jaar op het bedrijf in een productiefunctie werkzaam zijn in eigen dienst worden genomen. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat zij duurzaam in Nederland verblijven en in de directe omgeving eigen huisvesting hebben.
Bedrijven in de vleessector zullen erop toezien dat de uitzendbureaus en gespecialiseerde inleenbedrijven met wie zij samenwerken uitsluitend gebruik maken van gecertificeerde huisvesting volgens de normen van Stichting Normering Flexwonen.