Afzet vleesvarkens uit AVP-beperkingszone nabij Emsbüren hapert
In totaal zijn er tot nu toe 5.000 varkens geslacht uit het beperkingsgebied in het district Emsland, waar een maand geleden Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbrak op een varkenshouderij in Emsbüren. Het zeugenbedrijf ligt op circa vijftien kilometer van de Nederlandse grens te hoogte van Denekamp in Twente. Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw van Nedersaksen staan er momenteel 21.000 te zware varkens in de stallen en komen er wekelijks 6.000 bij. De regionale regering roept slachterijen daarom op om de vleesvarkens uit het beperkinsgebied te slachten. De zorgen bij varkenshouders zijn groot. Zo zitten ze met hoge productiekosten en slechte afzet.
Deze is ontstaan omdat Duitse slachterijen en vleesverwerkens niet zitten te springen om varkens uit een AVP-gebied omdat er weinig afzet voor is en omdat de kans bestaat dat er toch AVP bij een slachthuis binnenkomt. Dit kan de afzetmogelijkheden beperken en tot financiële schade leiden.
Het ministerie wil daarom nogmaals de aandacht vestigen op het feit dat het vlees na een wettelijke voorgeschreven behandeling om AVP-virusdelen te doden, vrij verhandelbaar is. Voor het slachten, versnijden en verwerken gelden strikte diergezondheidsvoorschriften van de EU. Na een behandeling - bijvoorbeeld verhitting - kan het vlees dan als elk ander vleesproduct op de markt worden gebracht. Dit wordt gedaan om AVP-virusdelen te kunnen doden.
Geen positief AVP-geval
Ook benadrukt het ministerie dat de bedrijven uit het beperkingsgebied allemaal getest zijn op AVP en dat er geen enkel positief geval naar voren kwam. Minister van Landbouw Barbara Otte-Kinast: „Ik verwacht dat met name vleesverwerkende bedrijven en foodretailers intensief en krachtig blijven zoeken naar mogelijke distributiekanalen. Het is niet begrijpelijk en ook niet uit te dragen dat dit hoogwaardige vlees niet verkoopbaar mag zijn." Ook met betrekking tot mogelijke voedselverspilling zal de minister de dialoog met alle marktdeelnemers blijven voortzetten.
Om de druk in de stallen te verminderen en een dreigend dierenwelzijnsprobleem te voorkomen, is het ministerie van Landbouw van plan om de kosten te dekken van de opslag van het vlees in koelcellen na het slachten. Hiervoor is het ministerie van Landbouw in gesprek met het ministerie van Financiën van Nedersaksen.
Onderzoek FLI
Onderzoek van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI), de genoomsequencing, toont aan dat de AVP-virussen in Brandenburg en Nedersaksen zeer nauw verwant zijn. Zo kunnen ze beide worden toegeschreven aan virusvariant drie. Dit betekent dat het AVP-virus dat in Emsbüren werd aangetroffen, ook voorkomt in Brandenburg. Naast de overeenkomsten hebben de varianten uit beide plaatsen ook een mutatie die hen onderscheidt. FLi doet daar nu nader onderzoek naar. De resultaten tot nu toe geven geen indicatie van een mogelijke oorzaak van binnenkomst. Kortom: de exacte oorzaak van de insleep op het bedrijf is dus nog niet bekend.
Achtergrond
Ongeveer 300 bedrijven met ongeveer 200.000 varkens worden getroffen door de AVP-uitbraak in het Emsland. Volgens de specificaties van de EU-commissie gelden de beperkingen op het vervoer tot 14 oktober 2022. Tegen die tijd moet er voor zo'n 100.000 varkens gekanaliseerd worden geslacht. Nedersaksen steunt het verzoek van de twee betrokken districten om de termijn te verkorten en heeft een brief gestuurd naar het federale ministerie van Landbouw. De deelstaat en de federale regering concentreren zich op de bestrijding van de ziekte.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Bron: Ministerie van Landbouw Nedersaksen