Enzymen in voer moeten varken gezonder en klimaatvriendelijker maken
De klimaat- en dierenrechtenorganisaties wordt veelal met het vingertje gewezen naar zogenaamde desastreuze effecten op het klimaat van de veehouderij en dat dit een reden is om de veehouderij te reduceren of nog liever te ontmantelen. Echter, de klimaatvoetafdruk van landbouwhuisdieren wordt in Nederland steeds lager, dat het zelfs kan wedijveren met plantaardige producten op basis van verteerbaar eiwit.
Dit geldt vooral ook voor het varken. De mogelijkheden om de CO2- en methaanemissie te reduceren, zijn nog lang niet uitgeput, terwijl de klimaatvoetafdruk van Nederlands varkensvlees nu al in de buurt komt van tofu. Een van de mogelijkheden om de broeikasgassen te reduceren is via het voer. Vergeleken met runderen stoten varkens veel minder methaan per dier uit. Vanwege de aanzienlijke omvang van de varkenspopulatie in Denemarken en ook in Nederland is het echter ook belangrijk om de mogelijkheden te overwegen om de uitstoot van varkens te verminderen.
Micro-organismen maagdarmkanaal
In een nieuw onderzoeks- en innovatieproject op de Deense universiteit van Aarhus wordt een voedingsconcept ontwikkeld om de microbiota van de varkensdarm, de micro-organismen die in het maagdarmkanaal van varkens leven, te optimaliseren met als doel is om de gezondheid van varkens te verbeteren, de methaanuitstoot te verminderen en de groeiprestaties van varkens en daarmee de algehele productie-economie te verbeteren.
Danisco Animal Nutrition & Health en Aarhus University gaan het concept ontwikkelen, en de voorlopige resultaten blijken zo veelbelovend dat Innovation Fund Denmark besloot bijna 2 miljoen euro toe te kennen aan dit project.
Minder zogenoemde methanogenen
Het concept behelst in feite het gebruik van een specifiek enzym, dat aan het voer worden toegevoegd. Dit enzym zal bij varkens zogenaamde prebiotische stoffen vrijgeven in het maagdarmkanaal. Deze prebiotische stoffen zullen de ontwikkeling van een gewenste samenstelling van de darmmicrobiota verhogen met meer groeibevorderende gunstige bacteriën en minder zogenoemde methanogenen, micro-organismen die methaan produceren.
Minder methaan en antibiotica
De onderzoekers verwachten dat het nieuwe voerconcept de methaanemissies van de varkenshouderij zal verminderen. Hoeveel procent weten ze vooralsnog niet. Daarnaast moet het concept de groei en prestaties van de varkens verbeteren en de algemene gezondheidsstatus in de varkensstapel zal verhogen met minder antibiotica. Een hoge antibioticaconsumptie leidt tot resistentie bij de micro-organismen waarop de antibioticabehandeling is gericht. Antimicrobiële resistentie is een toenemend probleem en wordt beschouwd als een grote wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid.
Danisco Animal Nutrition & Health IS verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het enzymconcept en de Universiteit van Aarhus zal de impact op de methaanemissies van varkens onderzoeken. Daarnaast zal de invloed van het enzym op de groeiprestaties, voerefficiëntie, darmgezondheid en immuunrespons van varkens worden onderzocht.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Universiteit Aarhus