Column: Was dit de laatste stijging voor komende weken?
Waar anderen de ruimte zien voor verdere stijgingen, daar denkt de Boerenvarkensprijs, na deze week, weer anders over. Waar de een zegt dat het aanbod krap is, zeggen wij 295.500 varkens en dat zijn 7.000 dieren meer dan vorig jaar. De slachtgewichten zijn laag; zo’n 0,3 kilogram minder dan vorig jaar. Export van varkens is op hetzelfde niveau als vorig jaar.
Waar we wel blij van worden, is de verdere stijging van de prijs van de onderdelen; al gaat het al lang niet zo hard meer als in afgelopen week. Hammen en schouders doen nog iets meer dan plus 5 centen, ribben en middels doen 4 tot 5 centen meer, nekstukken en buiken doen nog plus 2 tot 4 centen en het andere is onveranderd.
Zijn we dan pessimistisch over de prijs? Dan is het antwoord nee
De reden voor de stijging van deze week is dat in Nederland nog achterloopt bij de rest van Europa en daarom voert de Boerenvarkensprijs een verhoging door van 5 centen naar 2,08 euro. En zoals gezegd: het kon wel eens de laatste stijging zijn voor de komende drie tot vier weken en als je daarop wacht duurt het vaak nog langer. Zijn we dan pessimistisch over de prijs? Dan is het antwoord nee, dat ook niet. Stijgen mag maar niet te snel.
In Duitsland zag je het afgelopen week al. Dinsdag was het voor Teleporc een hallelujadag. Een plus van 5 centen naar 2,11 euro met de hoogste prijs op 2,15 euro. Dat ging nog wat beloven. Voor woensdag deed de ISN een plus 7 centen naar 2 euro. Een week eerder hadden we dat voor woensdag een mooie stijging gevonden, maar woensdag werd er echt rekening gehouden met 10 centen stijging. En toen kwam vrijdag. Teleporc noteerde ineens 3 centen lager naar 2,08 euro met de hoogste prijs op 2,09 euro. Dat is even wat anders en betekent dat er voor volgende week nauwelijks ruimte is voor een verdere stijging, maar we laten ons graag blij verrassen.
Het aanbod in Duitsland blijft namelijk dalen. Elke week zijn dit 90.000 varkens minder dan het jaar ervoor en hiermee komen we op 735.000 dieren. Het slachtgewicht daalde met 0,1 kilogram, dus er worden ook geen varkens vastgehouden. Ze zijn er in Duitsland niet meer en dat beeld is overal in Europa een beetje het geval; behalve in Nederland. Daarom kunnen ze ook met de prijs achteraan blijven lopen.
Ga ervan uit dat België de Duitsers volgt en plus 7 centen noteert
De prijzen in de rest van Europa blijven positief. Denemarken doet nog een keer een stijging van 3 centen, net als vorige week. Ga ervan uit dat België de Duitsers volgt en plus 7 centen noteert. Frankrijk gaat voor de tiende donderdag op rij naar boven en staat nu op 1.98 euro. Dat is een stijging van 30 centen in diezelfde tien weken. Het kan dus wel. Spanje en Italië voeren beide een verhoging van 1 cent door. Al met al blijft de markt positief.
Nederland en Duitsland kunnen het zich echter niet te lang veroorloven om hun prijzen na deze week onveranderd te houden, want de export ligt op de loer. Polen betaalt blijkbaar ook goed, nemen ook varkens af en dat zal gaan toenemen is de verwachting.
De hoop voor de biggenmarkt is dat na half september vleesvarkens opnieuw duurder worden
De prijs op biggenmarkt heeft de gunfactor bereikt. Ze liften mee met de hogere vleesvarkensprijs, maar als je puur naar de markt kijkt, is het aanbod eerder groter dan de vraag en was een onveranderd het maximaal haalbare geweest. De Boerenbiggenprijs gunt iedere varkenshouder een eerlijke prijs en wil dus meegaan in deze gunfactor en verhoogt de biggenprijs met 2 euro naar 45 euro.
De vermeerderaar die zijn biggen verkoopt op de WeserEms notering zit er nu even wat beter bij. De komende week gaat de biggenprijs daar met 3,50 euro naar boven en komt daarmee op 50 euro. Met een goede toeslag daaroverheen begint het er weer een beetje op te lijken en om te voorkomen dat we de discussie krijgen van wie het er het slechts weer voorstaat. We hebben elkaar nodig.
Duitsland verhoogt zijn biggenprijs om dat hier een zekere vaste koppeling is met de varkensprijs en net als de varkensprijs zal het met verhogen na deze week ook wel even gedaan zijn. Voor de vermeerderaar zal het nog even wachten worden, de biggen die nu opgelegd gaan worden komen rond Sinterklaas in de slachterij terecht en dan begint een moeilijke periode om de varkens kwijt te raken. Dat duurt vaak tot half januari en er worden daarom de komende zes weken niet maximaal biggen opgelegd. Daarom zal er nauwelijks sprake zijn van een betere prijs voor de biggen.
De hoop is er dat na half september de vleesvarkens opnieuw duurder worden. Dan gaat ook de vraag naar biggen vlot omhoog en dus ook de werkelijke biggenprijs omhoog zal kunnen. Het is voor iedereen een lange adem maar wees gerust er wordt zeker aan de varkens verdiend.