Verplicht cameratoezicht voor Spaanse slachthuizen
In het geval van pluimvee en varkens moet ook op video worden vastgelegd om te kunnen controleren of dieren met tekenen van leven niet aan het slacht proces worden onderworpen. Het koninklijk besluit bevat ook een verplichting om de gemaakte afbeeldingen op te slaan voor latere controles. Er moet ook voor worden gezorgd dat de reproductie, duplicatie of overdracht naar andere apparaten van dezelfde kwaliteit is als de originele opname.
Een jaar de tijd
Na publicatie van het besluit in de Spaanse Staatscourant hebben grote slachthuizen één jaar en kleine slachthuizen twee jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving. De Nationale Vereniging van de Vleesindustrie van Spanje (Anice), die in 2019 al had opgeroepen tot een overeenkomstige wetswijziging, verwelkomt het besluit. Camera's zouden het voor de veterinaire autoriteiten gemakkelijker maken om controles in de slachthuizen uit te voeren. Dat is ook goed voor het imago van de slachterij. Omdat hun reputatie tot nu toe te lijden heeft gehad van geïsoleerd wangedrag bij enkele bedrijven.
Spanje enige land
Spanje is momenteel het enige land in de Europese Unie dat camera's in slachthuizen nodig heeft om het dierenwelzijn te bewaken. Groot-Brittannië voerde dit echter al in 2018 als toenmalig EU-lid, verplicht cameratoezicht in slachthuizen in. In Duitsland zijn er de afgelopen jaren initiatieven geweest, onder meer door de deelstaat Nedersaksen, om verplichte videobewaking in slachthuizen in te voeren. De implementatie is tot nu toe echter mislukt vanwege gegevensbescherming. In Nederland is minister Staghouwer van LNV bezig met een wetsvoorstel om intelligent cameratoezicht in slachthuizen en op verzamelplaatsen verplicht te stellen.