Varkensprijs, een meevaller die niet meevalt
Een stijging van de varkensprijs voor komende week is een meevaller, maar de hoogte hiervan gaat voor de Nederlandse varkenshouders niet meevallen. Dit is misschien wel kort en krachtig hoe het is op de varkensmarkt. Het verhogen van de varkensprijs door de Nederlandse slachterijen viel afgelopen week niet helemaal mee; gezien de stijgingen in buurland Duitsland. Het is in beide landen wel plus 15 centen, maar we lopen hier nog steeds een stukje achter en dat mocht dan toch wel eens gelijkgetrokken worden. Sterker nog, het gat wordt komende week alleen maar groter.
De prijs van de onderdelen blijft flink naar boven gaan
Het aanbod aan varkens mag je in Nederland normaal noemen. 295.000 dieren afgelopen week is dan wel 7.000 varkens meer dan vorig jaar in dezelfde week, maar het slachtgewicht is met 98 kg een fractie lager. De prijs van de onderdelen blijft flink naar boven gaan. Hammen, schouders, ribben en trimmings doen plus 5 tot 8 centen. Nekstukken, buiken en spek doen nog een plus 2 tot 4 centen. Met deze verhogingen mag een varken 4 tot 5 centen duurder worden en dat wil de Boerenvarkensprijs graag doorgeven met een verhoging van 4 centen naar 2,12 euro.
In Duitsland is de markt anders. Het aanbod blijft dalen. Waar de Duitsers in de afgelopen maand nog rond de 732.000 varkens zaten, was het afgelopen week al terug naar 717.000 varkens en dat is 112.000 minder dan vorig jaar dezelfde week. De Duitse ISN ziet dit ook en maakt graag gebruik van de mogelijkheid om de slachterijen haar wil op te leggen. Afgelopen woensdag drukten ze plus 5 centen bij op de notering; wat vooraf niet verwacht was. Ze geven het zelf ook aan met de onderliggende prijzen die 0 tot plus 2 centen waren. Duitse Teleporc was dinsdag matig positief met een verhoging van 2 centen en na woensdag kon de prijs weer verder naar boven. Op vrijdag ging het weer met 2 centen naar boven.
In de rest van Europa kleurt de notering ook groen, dus alles omhoog. Denemarken en België doen 4 centen, Frankrijk doet 2 centen en daar hebben ze het over een gebrek aan varkens. Spanje en Italië, waar het zomerseizoen toch op zijn eindje begint te lopen, stijgen de prijzen respectievelijk nog met 1 en 2 centen. Al met al zitten we nog steeds in een positieve markt die vorige week niet voorzien was, maar of hier veel van wordt gegund door de varkenshandelaren en de slachterijen aan de varkenshouder, valt te betwijfelen.
De biggen gaan mee omhoog met de vleesvarkens
Als de exportlanden de prijzen voor biggen verhogen, dan kan en moet de Nederlandse prijs mee. Spanje verhoogt zijn notering voor komende week met 2 euro en Duitsland doet dat met 2,50euro en komt hiermee al op 52,50 euro. In werkelijkheid is de vraag niet heel veel groter wanneer je kijkt naar de aantallen die worden geëxporteerd. Het is de varkensprijs die zorgt dat de varkenshouder wat meer vertrouwen in de markt krijgt en dus bereid is wat meer geld te betalen. Al blijft het heel rustig op de biggenmarkt. Gelukkig dat er ook meevallers bestaan.