Brussel streng tegen Duitsland: geen verkorting van deadline AVP-beperkingszones
Brussel vindt dat het risico op de verspreiding van AVP is verhoogd met de uitbraken in drie verschillende deelstaten (Brandenburg, Baden-Württemberg en Nedersaksen) en dat de epidemiologische situatie in het land daardoor is verslechterd. Voor de EU-commissie een reden om het verzoek voor de verkorting van de AVP-beperkingen, van 14 oktober naar 3 september, af te wijzen.
Het besluit is een tegenvaller voor BMEL, de deelstaatregering van Nedersaksen en de varkenshouders uit het gebied. Volgens de varkensorganisatie ISN bevinden de 300 getroffen bedrijven zich in een 'extreme noodsituatie' omdat de afzet erg moeizaam gaat. Tienduizenden varkens hebben daar inmiddels hun slachtgewicht bereikt, maar slachterijen en vleesverwerkers staan niet te trappelen om deze dieren. Dit heeft te maken met het feit dat er weinig afzet voor is en omdat de kans bestaat dat er toch AVP bij een slachthuis binnenkomt. Dit kan de afzetmogelijkheden beperken en tot financiële schade leiden.
Het is de reden dat het deelstaatbestuur en ISN de federale minister Cem Özdemir opriepen om naar Brussel te gaan en een verzoek voor het inkorten van de deadline in te dienen. Dit zou de afzet uit het gebied makkelijker kunnen maken. Maar, Brussel gaat daar niet in mee en keurt het verzoek af.
'Onaanvaardbaar besluit'
Hoewel BMEL het besluit 'betreurt', spreek ISN hardere taal. De belangenorganisatie van de varkenshouderij spreekt van een 'schandalig en onaanvaardbaar besluit'. Het verwijst daarbij naar de testresultaten. Deze tonen aan dat alleen in juni een positief AVP-geval was in Emsland. Daarna zijn er geen nieuwe positieve tests meer gemeld. 'Na bijna acht weken en de incubatietijd die meerdere keren is verstreken, is het duidelijk dat er geen verhoogd risico meer is dat de dierziekte wordt doorgegeven. Daarom is de onderbouwing van de afwijzing dat er door de verschillende gevallen sprake is van een verhoogd risico, zeer mager', schrijft ISN in een reactie.
De belangenorganisatie doet ook een oproep aan de federale minister van Landbouw, Cem Özdemir: hij moet het besluit niet accepteren en dit 'resoluut en persoonlijk' in Brussel aanvechten. Daarnaast vindt ISN dat de minister met de Commissie moet onderhandelen over een oplossing voor de getroffen bedrijven.