Column: Nederlandse varkensprijs valt enorm tegen
Afgelopen week, maar ook komende week, moeten we het doen met een niet noemenswaardige verandering van de varkensprijs. Het aanbod is echter zeker niet groot en ook het slachtgewicht ligt onder dat van vorig jaar. In totaal zijn er net iets meer dan 301.000 varkens naar de slachterij gegaan. 289.784 varkens in Nederland en 11.680 dieren op export. Dus het duurt niet zolang meer voordat de totale weekproductie onder de 300.000 varkens gaat zakken. Het slachtgewicht was met 97,50 kilogram een volle kilogram lager dan vorig jaar.
Markt in Europa licht positief, Nederlandse varkenshouder profiteert nauwelijks
De onderdelenprijs blijft rustig stijgen en met name de luxere onderdelen deden het vlot beter met de prijs. Kophaas was plus 10 tot 15 centen duurder, haas was 5 tot 10 centen duurder, maar ook de trimmings deden het beter met een stijging van 4 tot 6 centen. Hammen doen plus 3 tot 5 centen en voor spek had men 2 centen meer over. De overige onderdelen waren onveranderd. Dus de betere marge gaat bijna volledig in de zakken van de vleeshandel en de slachterijen. Dit is dit jaar al de zoveelste keer. De Boerenvarkensprijs heeft vorige week zijn kruit al verschoten en kan deze week niet anders dan onveranderd noteren op 2,12 euro.
Duitsland deed het even wat rustiger aan. Vorige week was het nog een verhoging van 5 centen waar de bandbreedte onveranderd tot plus 2 centen was. Deze week was het onveranderd met een bandbreedte van onveranderd tot plus 5 centen. Teleporc bleef ligt positief met dinsdag een verhoging van 2 centen en daar kwam vrijdag nog 1 cent bij. Als we dan de balans opmaken dan mogen we volgende week woensdag op een verhoging van 5 centen rekenen. Als dit gebeurt, hebben de Duitsers er in zes weken tijd 10 centen meer bij gekregen dan hier in Nederland. Dat terwijl Nederland geen AVP-exportbeperkingen kent.
Mag je nu de conclusie trekken dat we hier te maken hebben met een manier van noteren die faliekant fout is? Dit moet dus zo snel mogelijk veranderen met veel meer invloed van de varkenshouders en naar Duits voorbeeld. Durven handelaren die de varkenshouders een betere prijs gunnen met een betere notering te komen? In Denemarken bleef de prijs op onveranderd steken. In België vindt een slachterij dat de marge te klein is en pikt een cent van zijn varkenshouders af. Frankrijk werkt met een beurs en deze steeg deze week met 2 centen. Spanje staat hoog en noteert onveranderd en in Italië kregen de varkenshouders er nog ruim 2 centen bij. Dus de markt in Europa is nog steeds licht positief; alleen mogen we er in Nederland nauwelijks van profiteren.
Het is de export die voor hogere biggenprijzen zorgt
De biggenmarkt gaat nog steeds stroef, maar de noteringen worden omhooggeduwd met name door de Duitse VEZG-notering die vorige week met 2,50 euro steeg. Het is dus de export die voor hogere prijzen zorgt, maar het aanbod is nog steeds voldoende om de vraag te dekken. Duitsland laat de prijs stijgen en ook voor deze week komt 0,50 euro bij.
De vraag in Duitsland is echter ook maar gewoon. De vele lege stallen blijven vaak gewoon leeg, dus je mag de conclusie trekken dat veel Duitse varkenshouders er gewoon de brij aan hebben gegeven. De Boerenbiggenprijs kan ook 2,50 euro stijgen naar 52,50 euro. Het blijft de vraag hoe verder? Gaat Duitsland zijn biggenprijs komende vrijdag weer verhogen met 2,50 euro als de vleesvarkens 5 centen stijgen. Er is maar één conclusie: Het is een rare markt, anders dan andere jaren, omdat de kosten de komende tijd nog zeer ongewis zijn.