Afzet vochtrijke diervoeders gestegen in 2021
Dat meldt de brancheorganisatie OPNV. Varkens- en rundveehouders zijn de grootste afnemers van vochtrijke diervoeders, ook wel natte bijproducten genoemd. Van de 5,4 miljoen ton werd in 2021 2,9 miljoen ton afgezet in de varkenssector en 2,5 miljoen ton in de rundveehouderij.
De belangrijkste producten waren net als in 2020 aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei. Samen vertegenwoordigen deze producten 90 van de afzet van vochtrijke diervoeders.
Varkens
Voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten de belangrijkste producten. De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens steeg in 2021 met 5 procent tot de genoemde 2,9 miljoen ton. Het aanbod van tarwezetmeel, tarwegistconcentraat en wei was hoger dan in 2020. De afzet van aardappelproducten bleef gelijk.
De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,25 miljoen ton droge voeder grondstoffen.
Rantsoen runderen
In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en maïsglutenvoer. Vorig jaar steeg de afzet van vochtrijke diervoeders in de rundveehouderij met 12 procent naar 2,5 miljoen ton. Dit is te verklaren door de goede oogst van aardappelen en bieten in 2021 na de droge zomer van 2020.
Onmisbare rol
De vochtrijke voedermiddelen hebben een onmisbare rol in de rantsoenen van Nederlandse varkens en runderen. Ze zijn vanouds gewaardeerd en passen in een circulaire economie: Veehouders kunnen voor hun diervoeders gebruik maken van producten en eiwitten uit de regio. Bovendien geven vochtrijke diervoeders rendement voor producent en afnemer. Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor voedingsmiddelenbedrijven makkelijker hun CO2 doelstellingen realiseren. Zo snijdt het mes aan twee kanten, aldus de OPNV.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: OVNP