Zuid-Korea accepteert weer varkensvlees uit AVP getroffen landen
Zuid-Korea liet lange tijd geen varkensvlees en pluimveeproducten toe uit landen waar Afrikaanse varkenspest (AVP) of vogelgriep aanwezig was, zoals Duitsland. Met de erkenning van de regionaliseringsmaatregelen van de EU om dierziekte-uitbraken te bestrijden, gaat Zuid-Korea akoord met een conceptovereenkomst. Een lang ingestelde handelsbelemmering die invloed had op de EU-export van varkensvlees en pluimveeproducten is daarom opgeheven.
Volgens Brussel kunnen veertien lidstaten profiteren van dit besluit. Het gaat om Duitsland, Polen, Hongarije, België, Frankrijk, Finland, Spanje, Nederland, Zweden, Denemarken, Slowakije, Oostenrijk, Ierland en Portugal. De handel kan dus de komende jaren flink gaan toenemen. Voor varkensvlees is Zuid-Korea één van de topklanten voor de EU. In de eerste helft van 2022 namen de leveringen daar met tweederde toe tot 185.000 ton vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Lucht voor Duitsland
ISN, de Duitse belangenbehartiger, is blij met de toekenning van Zuid-Korea: 'Voor de Duitse varkenssector is dit eindelijk goed nieuws uit Brussel. Na de massale ineenstorting van de varkensvleesexport van Duitsland naar derde landen na de AVP-uitbraken, zou deze erkenning verlichting kunnen brengen voor de Duitse vleesmarkt', schrijft het op de website. Volgens de Duitse Meat Industry Association (VDF) kunnen goederen niet direct weer uit Duitsland worden geëxporteerd omdat het exportcertificaat moet worden aangepast. Duitse slachthuizen moeten individueel weer goedgekeurd worden voor de export.
ISN is van mening dat de EU en Duitsland het besluit van Zuid-Korea om het regionaliseringsconcept te erkennen, moeten beschouwen als een kans om andere belangrijke varkensvleesexporterende landen uit de EU en Duitsland aan te sporen het voorbeeld van Zuid-Korea te volgen en te eisen dat de importverboden worden opgeheven.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: PXhere
Bron: Europese Commissie