Duitsland dwingt de varkensmarkt naar boven
Dat Duitsland de kar trekt als de varkensmarkt naar boven kan, is al veel vaker gezegd en is ook nu weer het geval. Afgelopen woensdag was het de ISN weer die de notering met 5 centen verhoogde en let wel de onderliggende notering was onveranderd op 2,05 tot 2,10 euro. De Nederlandse slachterijen bleven in de afgelopen week zoals verwacht onveranderd en nu is het de vraag: Gaan ze Duitsland volgen? Gaan ze ook 5 centen verhogen?
Met ruim 11.000 varkens gaan de meeste slachtvarkens naar Duitsland
Het antwoord is vermoedelijk nee. Hooguit 2 of 3 centen is de verwachting, terwijl ze toch 8 tot 10 centen achterlopen. Het aanbod aan varkens begint wat terug te lopen, zo wordt door diverse handelaren verteld. Afgelopen week waren het nog 295.000 varkens die aan de haak kwamen in Nederland. 6000 dieren meer en 0,3 kilogram hoger dan een week geleden, maar het aantal was hetzelfde als een jaar geleden maar 0,7 kilogram lichter. De export van varkens was 2.500 dieren hoger dan een week eerder, maar in die week was het aantal ook wel bijzonder laag. Met ruim 11.000 varkens gaan de meeste slachtvarkens naar Duitsland, maar ook Polen is de laatste weken weer in beeld. Dit land neemt met 2300 varkens weer de tweede plek in. Spanje komt deze weken nauwelijks meer in beeld.
Wat gaat er de komende week gebeuren? De Boerenvarkensprijs had zijn kruit een paar weken terug al verschoten door voor de muziek uit te lopen, maar het heeft ons deze week niet weerhouden om toch te verhogen. Nederland moet omhoog en daarom doet de Boerenvarkensprijs plus 2 centen naar 2,14 euro in de hoop dat de slachterijen gaan volgen met minimaal plus 2 centen. Duitsland verhoogde 5 centen, maar zal de komende week wel onveranderd noteren. Ook hier is het niet altijd feest. Teleporc kruipt bij elke veiling toch steeds verder omhoog en dat geeft de stemming van de markt in Duitsland het beste weer. Afgelopen dinsdag was het een stijging van 1 cent naar 2,16 euro met als hoogste 2,215 euro. Vrijdag was het plus 3 cent naar 2,19 euro maar de bandbreedte was nu 2, 16 tot 2,20 euro.
De Europese markt blijft positief gestemd
Het gaat in Europa niet hard, maar wel omhoog. België gaat normaal met Duitsland mee omhoog, maar dit keer niet. De gestolen 1 cent van vorige week werd weliswaar dubbel teruggegeven. Het blijft zeer mager wat daar betaald wordt. Frankrijk heeft een veiling waar de prijs wordt bepaald en die gaat week in week uit omhoog. Het is deze week slechts 0,8 centen maar voor de dertiende week omhoog. Trouwens van de 36 weken waren acht weken onveranderd, een week een daling, al was deze maar 0,1 cent, en alle andere weken omhoog. Spanje verhoogt zijn prijs, ondanks dat vele badgasten huiswaarts zijn gekeerd, met 0,8 cent en Italië verhoogt zijn notering met bijna 2 centen. Met andere woorden, de Europese markt blijft positief gestemd. China, waar de prijs een aantal weken wat was gedaald, laat zijn notering voor de derde week achter elkaar weer stijgen en daarmee komt het op het hoogste niveau van dit jaar.
Biggen vinden in Nederland toch moeilijk een plekje
De biggenmarkt is niet geweldig, Het niet al te grote aanbod in Nederland kan toch moeilijk een plekje vinden. De Nederlands mesters leggen in de meeste gevallen wel gewoon op en ook de export naar Duitsland, diewekelijks rond de 55.000 biggen ligt, gaat ook gewoon door. Het is echter Spanje die het af laat weten en fors minder biggen afneemt. Dat legt toch druk op de biggenmarkt. In Duitsland is door de verhoging van de varkensprijs de biggennotering met 3 euro gestegen, maar of dit overal in Duitsland wordt door gegeven, is maar zeer de vraag. De toeslagen staan onder druk. De Nederlandse vermeerderaar, die op VEZG verkoopt met een vaste toeslag, profiteert op dit moment het meeste; al is dit ook wel eens anders geweest. De Boerenbiggenprijs kan nu niks anders dan onveranderd noteren op 50 euro. Voor de komende weken zullen er weinig veranderingen zijn of de varkensprijs moet een stevige impuls krijgen en anders wordt het wachten op week 42 of 43. In deze weken kreeg de biggenprijs in heel veel jaren achter ons altijd weer wat vleugels. Het is en blijf nog even doorbijten.