Sector kritisch op verhoogde NVWA-tarieven
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/41/128/806de62d6.-detail.jpg)
Ex-minister van LNV, Henk Staghouwer, informeerde de Tweede Kamer in juni over het feit dat de NVWA meer kosten gaat doorbelasten aan het bedrijfsleven. Die doorberekening betreft hoofdzakelijk keuringswerkzaamheden bij import, export en slachten, en hercontroles, zo meldden POV en COV.
Dat de tarieven niet kostendekkend zijn, heeft volgens Staghouwer verschillende oorzaken. Zo zijn de tariefstijgingen de afgelopen jaren afgezwakt, waardoor de werkelijke stijging niet is doorberekend. Verder zijn de gestegen kosten van extra toezicht of toezichtsontwikkeling maar gedeeltelijk doorberekend aan het bedrijfsleven. Die situatie is volgens Den Haag onhoudbaar en onwenselijk.
De inzet van LNV is om stapsgewijs komen tot volledige kostendekkendheid met ingang van 1 januari 2023. Als dat voor deelonderdelen niet op tijd lukt, dan worden die kosten per 1 januari 2024 doorbelast.
NVWA-tarieven
Op social media rouleert volgens de POV een doorrekening met kosten van een NVWA-dierenarts in geval van exportkeuring, als toezichthouder aan de slachtlijn en bij audits. Het gaat om een doorrekening van sectorpartijen zelf, waarbij de tarieven van de NVWA-voorstellen, zijn vergeleken met de tarieven van 2022. Uit die vergelijking blijkt een stijging van de kosten, die uiteenloopt van 30 tot 79 procent. Het percentage is afhankelijk van de rol van de NVWA en de tijd die nodig is.
POV-voorzitter Linda Verriet kent de doorrekening. „Die is samen met ketenpartijen gemaakt om gevoel te krijgen bij de voorstellen van de NVWA.” De gesprekken daarover zijn nog in volle gang. Verriet: „Wij missen in de voorstellen doelmatigheids- en efficiëncyprikkels voor de NVWA. Die zitten er in onze optiek veel te weinig in. Voedsel wordt op die manier onbetaalbaar.”
Rechtszaak
POV en COV (koepel van vleesverwerkende bedrijven) botsten al eerder met de NVWA over tarieven. Een rechtszaak daarover uit 2017 dient nog voor het eind van dit jaar bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Die moet uitspraak doen over de vraag welke kosten wel en niet toegerekend mogen worden. Hangende de uitspraak van het CBB gaat de POV samen met de andere organisaties vragen om uitstel en herbezinning op het nieuwe tarievenstelsel.