Varkensprijs mag en zal niet verder stijgen
Alles wordt erbij gehaald om maar een reden te hebben de varkensprijs niet verder te laten stijgen. De extra kosten, die varkenshouders hebben, worden op geen enkele wijze gecompenseerd. Slachterijen geven daarentegen wel aan dat hun extra kosten de prijs van de varkens drukt. Met andere woorden: Varkenshouders draaien niet alleen om op voor hun eigen hogere kosten, maar ook voor de extra kosten van de slachterij.
Varkenshouders leveren sneller hun varkens af om niet zoveel duur voer nodig te hebben
De hogere kosten is de reden dat de vleesvarkensprijs niet verder wil stijgen. Het aanbod is heel normaal voor half september. Vorige week werden er 301.000 varkens geslacht en dat is ongeveer hetzelfde als een jaar geleden, maar het slachtgewicht is ruim 1,5 kilogramlager dan in dezelfde week vorig jaar. Varkenshouders leveren sneller hun varkens af om niet zoveel duur voer nodig te hebben. Omdat de varkensprijs niet verder stijgt, is er dus ook geen enkele reden om varkens een week te bewaren. Handelaren geven aan dat ze de varkens vlot kwijt kunnen. Slachterijen willen de varkens ook wel hebben, maar vonden de plus 1 cent van afgelopen week meer dan genoeg en voor dat geld krijgen ze ook genoeg varkens. Dat blijft de reden dat ze de Duitse verhoging van 5 cent absoluut niet wensen te volgen.
Handelaren zouden misschien wel willen om meer varkens te exporteren, maar zij lopen tegen diverse problemen aan. Duitsland, die jaren geleden gemakkelijk 50.000 Nederlandse varkens slachtte, blijft nu wekelijks rond 10.000 steken en willen er ook niet meer hebben. Dus we moeten het volgende week doen met een onveranderde Boerenvarkensprijsnotering en de prijs blijft daarom steken op 2,14 euro.
De Europese krimp in varkens zou toch een positieve invloed moeten hebben op de varkensprijs?
Duitsland hield zijn notering woensdag ook op onveranderd na de stijging van 5 centen van een week eerder. De onderliggende notering, die een week eerder onveranderd was, steeg nu wel met 5 centen, zodat dit weer in evenwicht is. Teleporc, die een week eerder nog uitging van verder stijgende prijzen, moest wel terug. Dinsdag was het min 1 cent en vrijdag maar liefst een daling van 3 centen. Het aanbod ligt al een aantal weken rond de 735.000 varkens. Wel was het slachtgewicht 0,2 kilogram hoger dan een week eerder. Dit aanbod in Duitsland zal de komende maanden dalen naar 700.000 dieren als gevolge van de steeds verder krimpende varkensstapel.
Een krimp is er ook in varkensland Denemarken. 7,5 procent minder is ook niet niks, maar ook in Engeland is er een forse krimp. Cijfers van 18 procent krimp komen in dat land op tafel en dan de krimp in Nederland, die binnenkort ook zichtbaar gaat worden in het aantal slachtingen hier. Ook komen en zijn er minder varkens in België en Frankrijk. Je zou toch zeggen: Dit moet toch een positieve invloed hebben op de varkensprijs, maar zoals het nu lijkt voorkomt het even een daling van de prijs? De prijzen van de varkens zijn in heel Europa onveranderd behalve in Frankrijk en in Italië daar stijgt de prijs nog met 1 cent.
Wat gaat de varkensprijs de komende tijd doen, is een veel gestelde vraag. Waar ik eerder van overtuigd was, dat deze verder zou stijgen, daar word ik nu toch voorzichtiger in. De snel teruglopende bestedingsruimte van de consument gaat ons voor de voeten lopen. Geld kun je maar één keer uitgeven. Alles wordt duurder dus er gaat bezuinigd worden op de boodschappen en vlees is daar eentje van. Hoeveel minder is de vraag? Als de prijs van energie binnenkort weer gaat dalen, kan het nog wat mee gaan vallen. Het lijkt er echter eerder op dat bedrijven gaan omvallen door de te sterk gestegen kosten. Als daardoor mensen thuis komen te zitten, dan gaat het tegenvallen. Zo kun je een heleboel zaken opnoemen die van invloed zijn, maar de ervaring leert dat onzekerheid heel snel ten koste gaat van de varkensprijs.
Veel positiefs valt er nog niet te melden op de biggenmarkt
Voor de biggenprijs is dit niet gunstig. Varkenshouders hebben moeite met de biggenprijs, omdat er te veel onzekerheid is over de varkensprijs. Ook de export van biggen loopt terug. Het drieweeks gemiddelde ligt al onder de 100.000 biggen per week. Natuurlijk loopt het aanbod van biggen door stoppende zeugenhouders ook terug, maar de vraag vanuit Spanje en Duitsland vermindert ook en ze willen ook nog minder betalen. Veel positiefs valt er nog niet te melden op de biggenmarkt. Het enige is dat we steeds dichter bij week 42 of 43 komen waarin de biggenprijs in de meeste jaren wel gaat stijgen. Boerenbiggenprijs blijft deze week onveranderd op 50 euro. Het meest positieve van de afgelopen weken is dat de Rus veel sneller dan gedacht Oekraïne moet verlaten en hopelijk is dit de voorbode van een snelle beëindiging van de oorlog, zodat veel markten weer wat tot rust kunnen komen.