Column: Hangen en wurgen op de varkensmarkt
Het aanbod van varkens is in Nederland niet bijzonder groot met in de afgelopen week 302.000 dieren aan de haak. Amper 1000 dieren meer dan een week eerder. Alleen het slachtgewicht blijft fors dalen naar 96,8 kilogram en dat is 0,4 kilogram minder dan een week eerder en het laagste niveau in meer dan drie jaar.
Hoezo vertrouwen in de keten? Contracten zijn op deze manier waardeloos
De oorzaak van het lager slachtgewicht is duidelijk. Varkens worden zeker niet duurder en het voer blijft duur. Dus eerder afleveren ondanks dat de weersomstandigheden gunstig zijn, zodat de varkens snel te laten groeien, worden ze dus heel vlot afgeleverd. Met andere woorden: Het aanbod loopt terug, maar dat zien we deze week nog niet terug in de cijfers. De markt voor het varkensvlees is deze week nagenoeg onveranderd of eigenlijk: De notering zou onveranderd moeten kunnen blijven. Maar helaas zo’n feest is het nu ook weer niet op de varkensmarkt. Slachterijen proberen de prijs te drukken. Vion heeft Duitsland uit het PIG-systeem gehaald met zeer dubieuze redenen: Het systeem zou de markt niet volgen. Als er een land is dat de markt probeert te volgen, is het Duitsland, Nu deze markt de prijs stelselmatig wat hoger staat, gooien we die notering gewoon uit het systeem. Dit alles over de rug van de varkenshouders. Hetzelfde gebeurt met de varkens die onder Best Star Meat worden geleverd. Gewoon even de prijs drukken en ook weer over de rug van de varkenshouder. Hoezo vertrouwen in de keten? Contracten zijn op deze manier waardeloos.
Wat doet de Boerenvarkensprijs? We moeten helaas verlagen. Een aantal weken hebben we een te grote stap naar boven gedaan en die zal gecorrigeerd moeten worden. Dat doen we deze week en we verlagen met 3 centen naar 2,11 euro. Dat we nu verlagen komt mede ook door Duitsland. Afgelopen woensdag was de notering onveranderd op 2,10 euro gebleven, maar de onderliggende notering ging van 2,10 tot 2,15 euro naar 2,10 tot 2,10 euro. Slachtgewicht was nagenoeg onveranderd.
De grootste boeven zijn de slachterijen in België misschien wel
De Teleporc daalde dinsdag terug met 2 centen naar 2,13 euro en afgelopen vrijdag werd er geen enkel varken verhandeld. Tönnies geeft aan dat het aantal varkens toeneemt en daar heeft de slachterij gelijk in. Het aantal steeg van 739.000 varkens naar 746.000 dieren. Een stijging van 7000 stuks maar wel 96.000 varkens minder dan vorig jaar in dezelfde week. Het is maar waar jij je gelijk wil halen.
De grootste boeven zijn de slachterijen in België misschien wel. Danis daalde met 2 centen en Westvlees gelijk met min 5 centen. Frankrijk doet het dan weer een stuk beter. Ze blijven maar stijgen. Het is wel niet veel, maar toch bijna 0,5 cent. Denemarken en Spanje noteren onveranderd, maar Italië doet bijna 2 centen bij. Al met al is de markt niet slecht. Het zijn de veel hogere kosten die verschillende partijen in de keten naar beneden aan het doorberekenen zijn. Het motto blijft bij hen: De boer betaald alles.
De biggenprijs is onveranderd en ook vraag en aanbod is in evenwicht
Dat de biggenmarkt hier allemaal niet vrolijker van wordt, is duidelijk. Het aanbod op de vrije markt neemt direct grotere vormen en met name grotere koppels worden meer aangeboden. Dit zet de prijs natuurlijk enigszins onder druk, maar de notering verlaagt (nog) niet. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 50 euro. In Duitsland is het niet veel anders. De prijs is onveranderd en ook vraag en aanbod is in evenwicht. Wat gaat er de komende weken gebeuren, is zeer de vraag. Normaal moet de vraag naar biggen wat gaan aantrekken en het aanbod gaan afnemen. Dat laatste gebeurt zeker maar of dit voldoende is om de prijs op korte termijn verder te laten stijgen, is zeer onzeker op dit moment.