Een jaar na motie BBB wordt handelingskader stalbezettingen actief gedeeld
Dat laat minister van Veiligheid en Justitie Yeşilgöz-Zegerius weten in antwoord op Kamervragen van Wybren van Haga over nieuwe dreiging van dieractivisten, in een persbericht aangekaart door LTO Nederland.
Aangenomen motie
De landelijke politie heeft een handelingskader opgesteld voor lokale driehoeken (politie, OM en burgemeester) voor stalbezettingen zoals in Boxtel in 2019. Volgens Caroline van der Plas (BBB) was dat handelingskader lang niet overal bekend en ze diende daarom een motie in om daar werk van te maken. De motie dateert van november 2021 en werd door de Tweede Kamer aangenomen.
Yeşilgöz-Zegerius gaat de op het oog simpele motie komende maand uitvoeren, bijna een jaar later dus. 'Het handelingskader wordt deze maand naar aanleiding van de aangenomen motie ter beschikking gesteld aan de regionale eenheden van de politie zodat het kan worden betrokken bij overleggen over dit thema in de lokale driehoeken', schrijft de bewindsvrouw.
Speciale wet?
Een stal bezetten, eigendommen van een staleigenaar slopen of privéterrein binnendringen zonder toestemming is verboden, benadrukt Yeşilgöz-Zegerius (VVD). De straffen zijn volgens haar hoog genoeg. Van Haga stelt voor om het Australische model in Nederland te introduceren, waarbij er een speciale wet is gemaakt met de naam 'recht op landbouw'.
In Nederland vallen vergrijpen van dieractivisten onder al bestaande wetgeving zoals huisvredebreuk. Volgens de minister is het Australische model in Nederland overbodig. 'Straffen kunnen in sommige gevallen zelfs hoger uitvallen dan de Australische wet voorschrijft', laat zij Van Haga weten.