Column: Varkensprijs gaat hard onderuit
De varkensprijs gaat komende week hard onderuit en daar is geen ontkomen meer aan. Afgelopen woensdag liet de VEZG de varkensprijs met 10 centen zakken. Als grootste oorzaak werd gegeven dat de consument minder heeft te besteden en dat er daardoor minder vlees wordt gekocht. Wat vorige week al met het Beter Leven gebeurde, gaat nu ook voor al het varkensvlees gelden.
De Boerenvarkensprijs moet mee en daalt met 7 centen naar 2,04 euro
Het gevolg van het dalen van de Duitse varkensprijs is dat de prijs van de onderdelen naar beneden gaat en dus de prijs van de varkens in Nederland ook gaat zakken. De Boerenvarkensprijs moet mee en daalt met 7 centen naar 2,04 euro. Het aanbod is met 300.000 dieren heel normaal en niet anders als een week terug, maar ook niet anders als vorig jaar. Wel is het slachtgewicht met ruim 1 kilogram in een week tijd gestegen. Dit wordt echter gekoppeld aan de gunstige temperatuur om de vleesvarkens hard te laten groeien.
Slachterijen willen de varkens ook wel graag hebben, dus je zou kunnen zeggen er is allemaal niks aan de hand. Er is evenwel altijd een reden om druk op de varkensprijs uit te oefenen en dat gebeurt dus ook. Als we nu een veel hogere prijs hadden dan de rest van Europam maar dat is ook nog niet zo. Het is daarom allemaal heel wrang. Het begint er steeds meer op te lijken dat alle meerkosten aan energie, hogerop in de keten, op de varkenshouder wordt afgewimpeld. Dit kan op deze manier niemand volhouden.
Het begint er steeds meer op te lijken dat de varkenssector ernstig wordt gereduceerd
Duitsland, waar de ellende begon met het verlagen van de varkensprijs met 10 centen, is vermoedelijk nog niet klaar met dalen. Op Teleporc werd geen enkel varken verhandeld, ondanks een klein aanbod. Op de Duitse marktplaats werd al genoegen genomen met 1,97 euro. Normaliter wordt 5 tot 7 centen bovenop de VEZG-prijs gezet en deze is nu 2,10 euro. Je kan bijna voorspellen dat Duitsland in komende week met nog eens 10 centen onderuit gaat. Hopelijk gaat het meevallen, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de varkenssector ernstig wordt gereduceerd. Men weigert namelijk een fatsoenlijke prijs te betalen. Het kan gewoon niet dat de torenhoge voerrekening en ook nog de enorme energierekening door de varkenssector blijvend betaald wordt.
Kijken we naar de andere landen in Europa dan is België de volgende als het om snel dalen van de varkensprijs. Dat gaat een snelheid van min 7 centen. In Denemarken, waar de coöperatie van de varkenshouders het werk doet, kunnen ze de prijs onveranderd houden. In Frankrijk stijgt de varkensprijs zelfs nog, zij het met slechts 0,4 cent. Je voelt je echter wel gesteund door de rest van de keten. Spanje houdt zijn prijs onveranderd en levert op dezelfde Europese markt als Nederland en Duitsland. Italië laat de varkensprijs wederom stijgen met 2 centen. Voor Nederland ziet het er de komende weken niet best uit. Misschien ben ik te pessimistisch, maar het beeld op de markt is helemaal verkeerd.
De animo om biggen op te leggen verdwijnt als sneeuw voor de zon
Voor de vermeerderaar slaat dan ook het noodlot toe. Waar we zaten te wachten op betere prijzen, moeten we nu in de achteruit. De vele leegstaande stalletjes gaan niet gevuld worden met deze voer- en energieprijzen. Dat zal een behoorlijke druk geven op de biggenmarkt. Het aanbod blijft dus toenemen door het uitblijven van de wil om op te leggen. Boerenbiggenprijs gaat met 2,50 euro onderuit naar 47,50 euro en daar zal het vermoedelijk niet bij blijven. Zoals gezegd: de animo om op te leggen verdwijnt als sneeuw voor de zon en dat is ook zo in Duitsland waar de biggenprijs vrijdag met 3,50 eurodaalde. Ook hier leggen mesters niet op, maar vele vermeerderaars geven er ook de brui aan. De wekelijkse biggenproductie zou al op 600.000 biggen zitten en dan gaat het wel heel hard naar beneden.
Dezelfde geluiden hoor je ook in Denemarken, Engeland en België. Dalende aantallen varkens. Je zou toch zeggen het moet een keer anders worden, maar blijkbaar houden slachterijen ook hun kruit droog. Investeringen in vernieuwde slachtbanen worden uitgesteld waar ze in Amerika dan wel in investeren. Zeg het allemaal maar. We wonen op dit moment in een rare wereld waar een grootmacht klappen krijgt in zijn buurland waar het niks te zoeken heeft.