Klimaat bij zeugen: praktische tips
Om de zeugen optimaal te laten presteren is het belangrijk om goed na te denken over het klimaat bij zeugen. Het klimaat moet 24 uur per dag optimaal zijn en tocht moet ten allen tijde voorkomen worden.
Het CO2-gehalte is een maat voor de hoeveelheid luchtverversing. Hoe hoger deze waarde hoe minder frisse lucht, hoe meer stof en ziektekiemen de lucht zal bevatten. Deze waarde ligt bij voorkeur niet hoger dan 2500 ppm en nooit hoger dan 3000. Een hoog CO2-gehalte heeft een negatief effect op het percentage doodgeboren.
Ammoniak heeft effect op voorste luchtwegen
Voor ammoniakgehalte geldt: hoe lager hoe beter. De optimale situatie is maximaal 20 ppm NH3 (ammoniak). Boven de 30 ppm geeft NH3 echt problemen. Ammoniak heeft een negatief effect op de voorste luchtwegen. Bij een hoger ammoniakgehalte kunnen meer stof en ziektekiemen in de longen doordringen. De trilhaartjes in de luchtpijp werken dan minder goed. Dieren worden dan gevoeliger voor gezondheidsproblemen en kraamzeugen zullen dan ook minder voer opnemen.
Een afwijkend klimaat heeft nadelige effecten op de gezondheid van de zeugen, ze worden vatbaarder voor allerhande infecties zoals PRRS en griep. Dit resulteert uiteraard in een minder hoge productie per zeug en daardoor hogere kosten voor gezondheid en arbeid.
In dit artikel lees je de belangrijkste aspecten waar je op moet letten, meer informatie over de verschillende ventilatiesystemen, praktische tips om het klimaat bij de zeug goed te houden, meer informatie over een klimaatcheck en €100 korting op een klimaatcheck door Farm Consult.