Duitse onveranderd een positieve meevaller
Als de varkensprijs naar boven moet, is een onveranderd een tegenvaller. Echter, afgelopen woensdag was de Duitse onveranderd een behoorlijke meevaleer. Waar de meesten onder ons rekening hielden met een verdere daling van de varkensprijs, wist de Duitse ISN zijn notering onveranderd op 2,00 euro vast te houden. Dat deze onveranderd werd gevolgd door de grote slachterijen was de volgende meevaller. Het getuigd van moed, maar ook van kracht om een onder druk staande markt te stabiliseren.
Zoals diverse handelaren zeggen, willen de Nederlandse slachterijen de varkens wel graag hebben
In Nederland stond afgelopen week de noteringen onderdruk. Vion haar min 4 centen was nog een meevaller, maar de andere slachterijen daalden met 7 centen. Allemaal niet zoveel als Duitsland een week eerder; er was echter ook ruimte genoeg om dat niet te hoeven doen. Het aanbod in Nederland loopt wat op naar 304.000 varkens en ook nog met een hoger slachtgewicht van 0,5 kilogram naar 98,6 kilogram. Dat is ook nagenoeg gelijk aan 2021.
Zoals diverse handelaren zeggen, willen de Nederlandse slachterijen de varkens wel graag hebben, maar diverse storingen bij deze slachterijen zorgen wel voor verschuivingen. Door het onveranderd blijven in Duitsland is er voor de varkensmesters evenwel geen aanleiding om extra te leveren en kan de varkensmarkt zich hiervoor opmaken met een onveranderd. Daarom blijft de Boerenvarkensprijs ook op 2,04 staan.
Duitsland blijft onveranderd zoals gezegd en dat heeft direct weer invloed op de Teleporc notering. Waar er dinsdag nog geen varkens werden verhandeld, was dit wel het geval op vrijdag. Het was slechts één partij die voor 2,02 euro van eigenaar wisselden. Op Duitse marktplaats worden varkens aangeboden voor 2 euro, maar daar wordt nog niet op geboden.
Al met al. Het was moedig van Duitsers wat ze woensdag deden en we hopen dat ze dat woensdag aanstaande weer kunnen doen. Het is nog geen gelopen race. Denemarken wenst zijn notering al weken niet te wijzigen en doet dat ook komende week niet. Danis België vindt het nodig om de prijs te verlagen; al is het maar met 1 cent. Frankrijk daarentegen blijft verhogen. Het mag wel geen naam hebben met een plus 0,1 cent. Spanje is onveranderd en Italië geeft het stijgen nog niet op en doet dit ditmaal met 1,4 centen. Het zal woensdag even spannend zijn wat Duitsland doet, maar een onveranderd is het meest op de plaats.
Over drie weken is het november en vaak het startpunt van een betere biggenprijs
De biggenmarkt voelde de pijn van de slechte situatie op de varkensmarkt van de afgelopen week. De komende week is de druk iets verminderd; al is deze zeker nog niet weg. Om nog iets positiefs te schrijven voor de vermeerderaar: de Boerenbiggenprijs blijft de komende week op onveranderd op 47,50 euro.
We horen dat steeds meer bedrijven de handdoek in de ring gooien zowel in Nederland maar nog meer in Duitsland. Een verminderd aanbod zal op de duur een betere prijs moeten gaan opleveren. Over drie weken is het november en vaak het startpunt van een betere biggenprijs. Laten we hopen dat dit ook dit jaar het geval mag zijn.