Symposium FDF: Met originele voertechniek en plantenextract stikstof reduceren
Het doel van de avond bij het Wapen van Wanroij (NB) was om twee innovaties bij boeren onder de aandacht te brengen om zo stikstof te kunnen reduceren.
Vijftig procent stikstofreductie via plantenextract
Microbioloog Goram Djordjic uit Slovenië van Ecogea (producent plantenextracten) gaf uitleg over zijn zelf ontwikkelde plantenextract. Door dit toe te voegen aan het drinkwater van koeien, pluimvee of varkens kan de uitstoot van geur en ammoniak volgens hem met vijftig procent verminderd worden. Daarnaast heeft zijn product een positieve uitwerking op het darmstelsel van dieren. Daardoor leeft het dier gezond en toont het geen gebreken, zoals tuberculose en gewrichtsproblemen. Ook wordt de mest door het middel homogeen en droog. Door de directe oplossing om geur en ammoniak te reduceren, noemt Djordjic zelfs luchtwassers uit den boze.
Originele voertechniek
Coen van Gorp zette zijn zelf uitgevonden voertechniek bij varkens uiteen. Deze houdt in dat ze op het bedrijf een eigen maalmolen hebben ontworpen die de granen breekt zonder dat er wrijving ontstaat. Vervolgens worden de granen twaalf uur lang op circa 60 graden afgebroken. Via dit natuurlijke proces wordt fytinezuur omgezet in fytase voor betere verteerbaarheid. Met het 'koken voor blije varkens' komen de granen en soja beter tot z'n recht in het lichaam van het varken zelf. Door metingen en eigen onderzoek zijn de twee erachter gekomenn dat er nauwelijks uitstoot van ammoniak en geur is. Daarnaast kunnen ze bij al hun eigenzeugen en biggen de krulstaart eraan laten.
Door deze goede vertering zijn de dieren in staat te groeien met dertig procent reductie van het eiwit en twintig procent vermindering van de hoeveelheid granen, zo blijkt uit eigen onderzoek. Met hun voertechniek wonnen ze vorig jaar de eerste prijs bij het Beste idee van Varkensland.
'Wat moet ik mijn kinderen antwoorden?'
Na de twee lezingen was het de beurt aan Caroline van der Plas. Het Kamerlid moest kritische vragen beantwoorden van de aanwezige boeren en boerinnen. Dit kreeg een emotionele lading toen een boerin, die een bedrijf heeft vlakbij en Natura 2000-gebied, haar relaas deed met wat alle huidige ontwikkeling doet met haar gezin. „Wat moet ik mijn kinderen antwoorden op de moeilijke vragen die ze mij huilend stellen"? Van der Plas reageerde dat het kabinet een tik op de vingers heeft gekregen. Ook reageerde de politicus op de uitspraak dat ze 'een beetje verliefd was op Remkes'. Deze uitspraak, die veelvuldig onder boeren werd gedeeld, is volgens haar verkeerd opgevat. Van der Plas bedoelde dat Remkes de boeren meer waardering heeft gegeven dan het kabinet de afgelopen jaren heeft gedaan.
Uiteindelijk wordt de boerin op het podium onder luid applaus geknuffeld door het Kamerlid. Door de vele vragen viel de sluiting van de avond twee uur later uit dan de bedoeling was. Van der Plas zegde toe dat ze de innovaties onder de aandacht gaat brengen bij de nieuwe minister Piet Adema van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Farmers Defence Force
Bron: Farmers Defence Force