WUR: 'Opmerkelijke' lichte stijging van consumptie varkensvlees in 2021
Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland komt voor 2021 uit op 76,1 kg kilogram. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de 75,9 kg in 2020. De totale vleesconsumptie bij mensen thuis is niet teruggekeerd naar het niveau van voor corona; in 2019 was het totale vleesverbruik per hoofd van de bevolking 77,8 kg. Dit blijkt uit berekeningen die WUR sinds 2015 jaarlijks doet in opdracht voor Wakker Dier.
Wat betreft varkensvlees is de consumptie in 2021 met 0,1 kg toegenomen ten opzichte van 2020. Mensen aten toen gemiddeld 36,3 kilogram. De licht opwaartse lijn voor varkens- en rundvlees in 2021 ten opzichte van 2020 (0,3 kg in totaal) eindigt in beide gevallen onder het niveau van de jaren van 2019 (36,7 kilogram) en daarvoor.
WUR noemt dit opmerkelijk omdat internationaal een omgekeerde trend is te zien. Wereldwijd neemt de consumptie van pluimveevlees toe, terwijl de verwachting is dat de varkens- en rundvleesconsumptie stokt of gaat dalen de komende tijd, zo laten cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zien.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Wageningen Universiteit