Dierlijk eiwit in voer heeft positieve effecten op varkens
Afgelopen zomer ontving de maatschap Mijnheer-Post in Rouveen de eerste vracht varkensvoer waarin dierlijk eiwit is verwerkt. Na twee maanden voeren zijn Pieter Post en Klaas Mijnheer positief over de bereikte praktijkresultaten. „De eerste ervaringen zijn zeer positief. We werken met een controlegroep die het normale voer krijgt en een proefgroep die het voer met verwerkt dierlijk eiwit krijgt. We zien duidelijke verschillen tussen deze twee groepen. De algemene indruk van de proefgroep varkens is een stuk beter. Ze kleuren beter, de overgang rond het spenen gaat makkelijker, er is minder aantasting aan de oren en de dieren hebben veel minder last van diarree. Kortom, zowel de vleesvarkens, de zeugen als de biggen ogen vitaler met het gebruik van het voer waarin dierlijk eiwit is verwerkt”, legt Klaas Mijnheer uit. De maatschap participeert in het ketenconcept van de Van Loon Group ‘Varken op z’n Best’. Daarin staat circulariteit hoog in het vaandel. Verwerkt dierlijk eiwit past daar perfect bij.
Streptokokken
Na twee maanden voeren heeft Mijnheer de indruk dat het voer met dierlijk eiwit ook een positief effect heeft op de streptokokkendruk. „Als bedrijf hebben we al een hoge gezondheidsstatus met een lage streptokokkendruk. Maar deze druk lijkt nog lager te zijn bij het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Vooral bij de jongste biggen en rond het spenen ervaren we minder problemen. De biggen zijn mooi vitaal, hebben minder diarree en minder coliproblemen”, aldus Mijnheer. Hij onderstreept wel dat het een eerste indruk betreft. Ze voeren het immers enkele weken. Volgens hun voerleverancier AgruniekRijnvallei (AR) sluiten de praktijkresultaten bij Mijnheer-Post aan bij de resultaten uit een verteringsonderzoek door Schothorst Feed Research. Daaruit blijkt dat de vertering van verwerkt dierlijk eiwit bij jonge dieren (<35 kg) vergelijkbaar of beter is dan van de traditionele eiwitstromen.
Bijproducten
Na pluimvee is AR nu ook in varkensvoeders de eerste mengvoerleverancier die is gestart met het toepassen van verwerkt dierlijk eiwit. De dierlijke-eiwitten die AR in het varkensvoer verwerkt zijn pluimvee-eiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt het diervoeder, en daarmee de varkensproductie, meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja.
Gunstig aminozuurpatroon
Verwerkt dierlijk eiwit is een grondstof die een varken van nature nodig heeft in zijn menu om maximaal te kunnen presteren zonder stress. Volgens AR bevat dierlijk eiwit een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor varkens dan plantaardig eiwit. Zeker bij jonge dieren ziet AR grote voordelen: biggen groeien harder en voelen zich prettiger waardoor ze rustiger zijn. Daarnaast is dierlijk eiwit een goede vervanger voor de, in verband met ontbossing, veel besproken grondstof soja.
Dubbel assortimenten
Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan ze zonder extra investeringen dierlijk eiwit toepassen in varkensvoeders. Om te voldoen aan de concepteisen van alle ketens heeft de mengvoederfabrikant een assortiment met dierlijk materiaal en een assortiment zonder dierlijk materiaal. Beide assortimenten worden strikt gescheiden van elkaar geproduceerd. De varkenshouder moet van tevoren toestemming geven om gebruik te maken van het assortiment met dierlijk materiaal. Naast verwerkt dierlijk eiwit past AR ook ander dierlijk materiaal toe in dit assortiment.
Eigenschappen verwerkt dierlijk eiwit
Verwerkt dierlijk eiwit blijkt zeer goed verteerbaar. Dit komt onder andere doordat dierlijk eiwit geen ANF’s bevat. ANF’s zijn antinutritionele factoren. Deze zitten wel in plantaardige grondstoffen. Het kost een varken extra energie om deze componenten te verteren. Het aminozuurpatroon van verwerkt dierlijk eiwit sluit beter aan bij de aminozuurbehoefte van het varken. Verwerkt dierlijk eiwit bevat relatief veel B-vitaminen, inclusief choline, biotine en vitamine B12, carnitine en vitamine A en D. In voeders met hoge ruweiwit-eisen is het financieel interessant om soja te vervangen door dierlijk eiwit.