Dodelijke stilte op de varkensmarkt
Waar we op hadden gehoopt, gaat niet gebeuren. Een week rust op de varkensmarkt zou de prijs wel eens ten goede kunnen komen, maar hier lijkt het nog niet op. De oorzaak zou de teruglopende bestedingsruimte van de consument zijn. Maar anders gezegd: je kan altijd wat vinden om de prijs te drukken en op deze manier komt het niet goed met de sector.
De varkens groeien als kool wordt er gezegd en dat zou voor extra aanbod zorgen
Het aanbod in Nederland was ruimer. Met 316.000 slachtingen is dat aantal toch wel fors en 98.8 kilogram geslacht gewicht is maar liefst 2 kilogram meer dan vier weken terug. De varkens groeien als kool wordt er gezegd en dat zou voor het extra aanbod zorgen en voor de extra kilo's.
In Duitsland is het allemaal niet veel anders. Teveel vlees wordt er geroepen. Vreemd, want de koelhuis raken steeds meer leeg. Het aanbod, weliswaar een dag minder slachten, was slechts 641.000 dieren. Dezelfde week vorig jaar werden er bijna 200.000 varkens meer geslacht. Er is dus minder varkensvlees dan vorig jaar en toch roept met dat teveel vlees is?
Maar goed, de handel in Duitsland is op dit moment een dooie boel. De ISN hield, zoals een beetje verwacht, woensdag zijn notering op onveranderd. Teleporc was dinsdag onveranderd op 2,02 euro al ging het hier maar om één partij. Vrijdag was er geen notering, omdat niemand de varkens wilde kopen. Op de marktplaats in Duitsland worden wel varkens aangeboden, maar ook hier was er weinig animo om te kopen. En als ze wel worden verkocht, is het op of onder de ISN-notering van 2,00 euro. De laagste op 1,98 euro. Op dit moment worden er nog vijf partijen aangeboden, wachtend op een koper.
Vion Duitsland wil volgende week de prijs 5 centen laten zakken
Vion Duitsland wil zich echter opwerpen als de killer voor de Duitse varkenssector en geeft vooraf al voor volgende week min 5 centen af. Of dit woensdag wordt gevolgd door de ISN is maar zeer de vraag. Ze zien Vion in Duitsland liever vertrekken. Te vaak is Vion Duitsland de eerste die wil verlagen en de laatste die gaat verhogen. En omdat het aanbod in Duitsland de komende maanden verder naar beneden gaat, is het niet onwaarschijnlijk dat Vion zijn capaciteit verder zal moeten reduceren. De Boerenvarkensprijs gaat het afwachten en laat zijn prijs op onveranderd 2,04 euro staan.
Kijken we nog even Europa in. België en Denemarken onveranderd. Frankrijk wist een half jaar lang zijn prijs iedere week te laten stijgen, maar moet nu 2 centen terug. Spanje bijna hetzelfde, maar deze gaat terug met 0,5 cent. Italië doet het beter en weet nog te verhogen met ruim 1 cent.
Wat gaat er de komende weken gebeuren. Verder verlagen betekent een weg in slaan waar veel bedrijven verder in de problemen komen. Het minst slecht zou een onveranderd zijn in de komende weken en hopen dat de export van vlees wat aantrekt, zodat er ook nog weer een plus in zit aan het eind van het jaar. Maar het is en blijft lastig.
Er staat nog steeds druk op de biggenprijs
Als het bij de vleesvarkens niet goed loopt dan betaald de vermeerderaar het gelach. Zo ook nu. Waar normaal gesproken in week 42 of 43 de biggenprijs gaat stijgen, lijkt het er nu nog niet op. Sterker nog, er staat nog steeds druk op de biggenprijs. Vele gelegenheidsmesters, die er nog steeds veel zijn met name in Duitsland, laten hun stal leeg liggen. Te hoge voerkosten, hele hoge energiekosten. Voor Nederland gelden de hoge mestkosten ook nog als reden om de stal meestal blijvend leeg te laten. De Boerenbiggenprijs laat het bij onveranderd op 47,50 euro. Het heeft er alle schijn van dat dit de komende weken ook het hoogst haalbare is; al laten we ons graag positief verrassen.