Column: Dramatische varkensmarkt
Het is een drama op de varkensmarkt met scherp dalende noteringen in Duitsland in de afgelopen week en in Nederland de komende week. Het aanbod is te groot voor de vraag. 317.000 vleesvarkens kwamen in de afgelopen week in Nederland aan de haak en nog eens 14.700 op export. Het totaal is wel wat hoger dan een paar weken geleden, maar daar is alles ook mee gezegd.
De cijfers van teruglopend aanbod heeft de markt geen rust gegeven
Wanneer men een rondje langs handel en vleesvarkenshouders belt dan is niet iedereen op tijd zijn varkens kwijtgeraakt, al zijn dit ook weer geen grote aantallen. Het slachtgewicht was 0,1 kilogram hoger. De prijs van de onderdelen is voor de komende week onveranderd. In Duitsland was het aantal slachtingen een stuk hoger dan een week eerder 762.000 varkens ten opzichte van 642.000 dieren, maar die week was er één slachtdag minder. Gemiddeld 725.000 varkens per week in de laatste drie weken en dat is weer 10.000 dieren minder dan drie weken daarvoor. Deze cijfers van teruglopend aanbod heeft de markt echter geen rust gegeven, sterker nog de VEZG verlaagde zijn notering met 10 centen naar 1,90 euro. Slachterijen bieden duidelijk minder geld en dat gaf zoveel druk dat de VEZG nauwelijks nog keuze had.
De Teleporc op dinsdag gaf al wel te denken, geen handel op 2 euro. Vrijdag hetzelfde, maar dan op 1,90 euro ook geen handel. Op marktplaats werden wel een aantal partijen verkocht voor 1,90 euro. Al met al, de markt loopt niet, slachterijen wensen geen overtollig vlees voor deze prijs en met deze energiekosten in te willen vriezen, is niet lucratief. Dus de prijs moet zakken en dat gebeurde met 10 centen.
België zakt ook mee. Min 8 centen gaat de prijs hier naar beneden
De Boerenvarkensprijs heeft geprobeerd voor Nederland de daling nog enigszins te remmen en laat zijn notering zakken met 5 centen. Of dit het gewenste effect zal hebben, zullen we maandag al weten als Vion zijn notering bekend maakt. Vermoedelijk zal dat ergens tussen min 5 en 10 centen zitten. Het is om moedeloos van te worden. België zakt ook mee. Min 8 centen gaat de prijs hier naar beneden. Denemarken weet zijn notering onveranderd te houden. Frankrijk gaat 3 centen naar beneden. Spanje doet min 1,5 cent, maar Italië weet nog een halve cent in de plus te noteren. Wat gaat de komende weken ons brengen? Wie het weet mag het zeggen. Zijn we er nu?
Over een week is het november. Toch vaak een maand met betere varkensprijzen, maar of ze iets goed gaan maken van het verlies van de afgelopen weken, is zeer de vraag. Als we de lijn van nu moeten doortrekken naar december en januari, dan zouden dit wel eens een paar beroerde maanden kunnen worden. Ik ben pessimistisch en dat ben ik niet vaak. Het voordeel hiervan is dat het mee kan vallen.
De komende weken zal er veel druk op de biggenprijs blijven staan
De biggenmarkt gaat met de ellende van de varkensmarkt mee. Het was al moeilijk en met de 10 centen daling in Duitsland wordt de biggenmarkt in rap tempo nog slechter. Hopelijk kunnen er de komende weken slachtbiggen worden geleverd, zodat het overschot niet tot problemen leidt op vermeerderingsbedrijven. De Boerenbiggenprijs daalt met 2 euro naar 45,50 euro. Duitsland laat zijn notering scherp dalen met 4,50 naar 48 euro. De komende weken zal er veel druk op de biggenprijs blijven staan en met name de biggen op de vrije markt zullen nog verder onderuitgaan. Ook hier geldt, een zeer zorgelijke ontwikkeling. Wie kan dit volhouden?