Müller-Fleisch: binnen acht jaar CO2 neutraal varkensvlees
„Vóór 2030 willen we in Baden-Württemberg en Beieren beschikken over een geheel duurzame en CO2-neutrale productieketen voor varkensvlees. Van de biggenproducent tot de mester en van onze slachthuizen tot aan de toonbank van de winkel.” Dat stelt directeur Stefan Müller van Müller Fleisch. Een vooraanstaande familie slachterij. Zo slacht Müller Fleisch in haar slachthuizen in Ulm, Bayreuth en Ingolstadt jaarlijks in totaal circa 1 miljoen varkens. De jaaromzet bedraagt circa 500 miljoen euro. Deze omzet wordt gerealiseerd met 1.000 medewerkers.
Korte wegen
Het bedrijf zet al langer in op het realiseren van korte wegen tussen varkenshouder en consument. Ze garandeert dat de varkens en de biggen opgroeien op Zuid-Duitse bedrijven. Daarnaast is Müller Fleisch acht jaar gestart met een diergezondheidsbonus. Via deze weg is de gezondheid van de dieren in de stallen verbeterd en zorgt dit voor een lager antibioticagebruik.
Impuls voor varkenshouders
Volgens Stefan Müller is het duurzame/CO2-neutrale streven niet alleen bedoeld om het binnenlands varkensvlees een positief imago te geven en haar toegang tot de markt veilig te stellen. „Dit is vooral bedoeld om duidelijke positieve impulsen te geven aan de varkenshouders die in de afgelopen jaren en ook nu nog de gevolgen van corona, AVP en de actuele forse kostenstijgingen duidelijk ervaren.”
Steun overheid
Het initiatief kan rekenen op steun van de Duitse overheid, stellen minister Hauk en staatssecretaris Michaela Kaniber. Kaniber: „Het gezamenlijk oppakken binnen gehele keten voor de ontwikkeling van een toekomstig concept dat voor alle partijen aanvaardbaar is, is wat ons betreft de juiste weg. Daarom dat dit initiatief op onze volledige steun kan rekenen.”
Marktpositie
Door haar vooraanstaande marktpositie in Zuid-Duitsland acht de Müller Groep zich verplicht óók op het gebied van duurzame productie en toeleveringsketens een pionier te zijn. Binnen de door de Müller Groep geïnitieerde duurzaamheidsstrategie is ook plaats ingeruimd voor de akkerbouwers. Zij kunnen eiwitrijke gewassen telen en hun akkers voorzien van bewerkte mest afkomstig van de nabijgelegen varkensbedrijven. Zo wordt een betere beschikbaarheid van voedingsstoffen en humusvorming gerealiseerd.
Geen soja
Binnen het concept dienen de varkenshouders af te zien van het gebruik van import-soja als bestanddeel in de diervoeders. Deze eiwitbron zal vervangen moeten worden door regionaal geteelde eiwithoudende gewassen en regionale dierlijke eiwitten. „We willen 100 procent regionaal voer via binnenlandse eiwitstrategieën", aldus Stefan Müller. Naast het voeraspect richt dit plan zich ook op bijvoorbeeld korte transportroutes en een moderne aanlevering en een diervriendelijke slacht, afgestemd op de nieuwste dierenwelzijnsaspecten. Verder gaat een dierenwelzijnsmanagementsysteem de borging van dierenwelzijnsrelevante processen doorontwikkelen.