Column: De bodem varkensprijs bereikt?
Zoals het er nu naar uitziet, is de bodem van de varkensprijs bereikt. Met name de onderdelenprijzen geven dat aan. De slachterijen hebben afgelopen week weliswaar de noteringen nog met 5 of 6 centen verlaagd, maar de prijs van de onderdelen is nagenoeg niet veranderd. Alleen de nekstukken waren nog iets in prijs gedaald van 0 tot 4 cent. De kophaas was echter 5 tot 10 centen hoger. Conclusie, de daling van de prijs komt ten goede aan de slachterijen.
De export blijft al een aantal weken op 14.000 dieren steken
Het aanbod is en blijft nog steeds aan de hoge kant. 323.000 slachtingen is ruim 6000 varkens hoger dan een week geleden, maar ligt ook 10 procent hoger dan een jaar geleden. Het slachtgewicht is 99,3 kilogram en dat is meer dan 0,5 kilogram hoger dan een week geleden. Dit hoge aanbod gaf de slachterijen de ruime mogelijkheid om hun prijs te verlagen, want de export van varkens gaf blijkbaar ook maar weinig mogelijkheden. Deze blijft al een aantal weken op 14.000 dieren steken en het is Duitsland die 11.000 varkens afneemt. De overige landen Polen en Spanje zijn helaas nauwelijks in de markt.
Zoals gezegd, het aanbod blijft aan de hoge kant. Van meerdere kanten hoor je dat de vleesvarkens enorm hard groeien en dat zou het grotere aanbod deels kunnen verklaren. Wat we vaak hebben gezegd dat door inkrimping van de varkensstapel het een keer minder zou worden, komt nog steeds niet uit en de vraag rijst. Wanneer gaat dit dan nu wel gebeuren of blijven we met een steeds kleiner wordende groep varkenshouders het aanbod op peil houden, zodat Nederlandse slachterijen zich geen zorgen hoeven te maken over een krimpend aanbod?
In Duitsland is het aanbod wel minder geworden, maar ook hier is het de laatste weken wat hoger door de hogere groei. Afgelopen week waren er 762.000 slachtingen, ruim 35.000 dieren meer dan het gemiddelde van de weken ervoor. Het slachtgewicht stijgt hier nog nauwelijks, dus er wordt vlot door geleverd.
Het blijft allemaal onveranderd en zo ook de Boerenvarkensprijs
De Duitse varkensprijs was afgelopen woensdag onveranderd. De Duitse Teleporc kan nog steeds geen kopers vinden voor 1,90 euro, zowel niet op dinsdag en ook niet op de vrijdag. Op marktplaats worden wel varkens aangeboden. Vier van de acht partijen zijn verkocht voor prijzen variërend van 1,85 tot 1,88 euro. Dat is ook nog geen prijs die de ISN moet doen besluiten om een keer weer de weg omhoog in te slaan. Het blijft allemaal onveranderd en zo ook de Boerenvarkensprijs. Deze blijft staan op 1,99 euro.
Op de markten in de overige landen van West-Europa is het Frankrijk die er echt negatief uitspringt met min 6 centen. Denemarken en België houden het op onveranderd. In Spanje is de zomer voorbij en wordt de vraag minder en gaat nu iedere week een beetje dalen. Italië weet haar prijs week in week uit te verhogen. Deze week is het slechts 0,2 cent.
Het aanbod zal de komende weken de prijs gaan bepalen
De biggenmarkt blijft moeilijk. De aantallen biggen die overblijven worden groter; al is het bij lange na niet het aantal dat een aantal jaren geleden boven de markt hing. Biggen die op de vrije markt hun weg moeten vinden, brengen nauwelijks 40 euro op, maar het grootste probleem hier is het vinden van een koper. De vaste koppelingen lopen gewoon door en dat zorgt dat het grootste gedeelte van de biggen zijn weg normaal vindt. De discussie blijft altijd, wat doe je met de prijs? Mee gaan met de vrije markt betekent verder verlagen. Onveranderd noteren, dan ga je met het overgrootste deel van de markt mee en dit laatste doet de Boerenbiggenprijs. Onveranderd op 45,50 euro.
Ook Duitse VEZG hield vrijdag zijn notering gelijk op 48 euro. Het aanbod zal de komende weken iets gaan afnemen, maar dat wil nog niet zeggen dat het overschot direct minder wordt. Veel vleesvarkenshouders hebben besloten om niet (meer) op te leggen vanwege de hoge kosten en dat verandert voorlopig niet. Het aanbod zal de komende weken de prijs gaan bepalen en deze is maximaal onveranderd.